- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kojim će Borelj „čamcima“ da udari na Kinu: Pokušaj EU da preko Tajvana „slomi“ Makrona

© AP Photo / Xinhua/Hu ShanminKineski avioni J-15 na nosaču aviona u Južnom kineskom moru
Kineski avioni J-15 na nosaču aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Boreljov poziv evropskim mornaricama da počnu patrolirati Tajvanskim moreuzom je najobičniji marketinški potez usmeren na slamanje Makrona nakon njegovog pokušaja smirivanja odnosa sa Kinom, smatra Branko Pavlović.
U vreme sve zaoštrenijih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Kine oko Tajvana, u sukob dve velesile umešala se i Evropska unija tako što je šef EU diplomatije Džozep Borelj pozvao evropske mornarice da počnu patroliranje u Tajvanskom moreuzu.
U poslednjih desetak dana u nekoliko navrata SAD su provocirale Kinu. Tako je Amerika najavila da će Tajvanu isporučiti 400 protivbrodskih projektila „harpun“ koji se ispaljuju sa kopna, a prethodno je američki ratni brod „Milijus“ uplovio u vode Tajvanskog moreuza svega nekoliko dana po završetku kineskih pomorskih manevara.
Ulje na vatru između dve velesile dodao je tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu koji je izjavio da je mogući sukob sa Kinom 2027. godine, navodeći da se Tajpej priprema za mogućnost napada. Na sve to stigao je i Boreljov poziv evropskim mornaricama.

EU bez ozbiljne mornarice – Borelj marketinški slama Makrona

Zanimljivo bi bilo da nam Borelj objasni koje su to mornarice, jer osim Francuske, ko još u EU uopšte ima bilo kakvu spomena važnu mornaricu, osim donekle Grčke, kaže za Sputnjik politički analitičar Branko Pavlović. A ni Grčka ne bi odgovorila na Boreljov poziv, osim možda simboličnog slanja „ponekog čamca“, jer neće da slabi svoje pozicije u odnosu na Tursku.
Zato je cela ta priča potpuno besmislena, a Pavlović veruje da Makron neće napraviti takvu glupost pošto je krenuo dobrim putem ka smirivanju odnosa sa Kinom i teško je verovati da će ih sada zaoštriti do krajnjih granica.
„Oni mogu da patroliraju toliko koliko idu uz neke američke brodove, a Kina proceni da neće praviti neki ozbiljniji incident. Ali ako odluči da je to preterano, onda će Kina vojno dejstvovati. Videćemo šta će tu sve da se dogodi, ali sve u svemu, ovo je još jedan marketing koji treba da slama svaki otpor unutar EU, koji je u stvari sve jači kod onih koji ne bi da se kvare odnosi sa Kinom. To treba da se slomi i tome služe takve izjave kao što je ova da se nekakve tobože mornarice EU uključe u vojne tenzije oko Tajvana“.

Kina neće nasesti na provokaciju Amerikanaca

Na pitanje, da li bi u slučaju slanja evropskih brodova u Tajvanski moreuz došlo do ekonomskih sankcija Kine prema EU, Pavlović odgovara da to ne bi naišlo na dobar prijem u Pekingu, ali će Kina biti vrlo uzdržana jer bi u suprotnom radila ono što Amerikanci hoće da postignu preko Borelja.
„Kad nešto radite onda morate voditi računa šta je cilj protivnika. A cilj protivnika je da sa svoje strane pogoršate ekonomske odnose, tako da ne verujem da bi Kina nasela na tu provokaciju“.
Sagovornik Sputnjika je prokomentarisao i reakciju zvanične predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove koja je predložila zemljama Azijsko-pacifičkog regiona da organizuju patroliranje Lamanšom.
„To je samo još jedanput podvlačenje do koje mere na Zapadu sebe smatraju nekakvom vrstom nad-ljudi kojima je sve dozvoljeno, uopšte ne vodeći računa da sve može da im se jedanput vrati kao bumerang“, zaključio je Pavlović.
Nevidljivi kineski autonomni morski dron - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
RUSIJA
Zaharova predložila državama Pacifika da pošalju ratne brodove u Lamanš
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala