- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća objasnila zašto Amerika nije izdala vize ruskim medijima

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDonald Tramp stiže u Belu kuću helikopterom
Donald Tramp stiže u Belu kuću helikopterom - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi je pokušao da se opravda nakon što nisu izdate američke vize ruskim novinarima koji su trebali da prate ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN.

„Ruski državni mediji su organi propagande. Smatramo da je važno da štitimo slobodu medija, nezavisnost medija, koji bi trebalo slobodno da rade svoj posao“, rekao je on u intervjuu televiziji Si-En-En.

Na pitanje, da li se SAD sada plaše posledica nakon privođenja novinara lista „Vol Strit džurnal“ Evana Gerškoviča, koji je optužen za špijuniranje, Kirbi je izjavio da Amerikanac „nije špijun, već reporter“.
Američki činovnici u diskusiji o slobodi medija ignorišu da je američka vlada preko struktura Agencije za globalne medije finansirala „Glas Amerike“ i „Radio Sloboda“ i druge organizacije, koje su u Rusiji označene kao inostrani agenti. Organizaciji je ove fiskalne godine dostupno milijardu dolara.
Finansiranje iz budžeta dobija korporacija za javno emitovanje (Corporation for Public Broadcasting) i to 525 miliona dolara za sledeću fiskalnu godinu,. Pod pokroviteljstvom te korporacije rade radio NPR i televizija PBS. Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je, ukazujući na vezu radija NPR sa državom, rekla da ne sumnja u nezavisnost novinara tog radija.
Ranije je ruska Federalna služba bezbednosti saopštila da je privela u Jekaterinburgu dopisnika američkog lista „Volstrit džornal“ Evana Gerškoviča zbog sumnje da se bavio špijunažom. Kako se navodi, utvrđeno je da je Gerškovič po nalogu američke strane prikupljao podatke koji predstavljaju državnu tajnu o radu jednog od preduzeća vojno-industrijskog kompleksa.
On je priveden u Jekaterinburgu prilikom pokušaja da dođe do tajnih informacija.
Ministra inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je danas doputovao u Njujork kako bi otvorio sednicu Saveta bezbednosti UN, međutim, ruskim novinarima nisu izdali američke vize.
Avion ruskog ministra Sergeja Lavrova - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
RUSIJA
Amerika izrazila spremnost da izda vize ruskim novinarima kada je avion poleteo za Njujork
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala