- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika izrazila spremnost da izda vize ruskim novinarima kada je avion poleteo za Njujork

© Sputnik / Asatur Esaяnc / Uđi u bazu fotografijaAvion ruskog ministra Sergeja Lavrova
Avion ruskog ministra Sergeja Lavrova - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Odbijanje američkih vlasti da izdaju vize ruskim novinarima koji su trebalo da prate ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sednicu SB UN u Njujorku tema je za ozbiljnu diskusiju u UN, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Kako je Lavrov istakao, SAD su izrazile spremnost da izdaju vize kada je avion već poleteo.
„Ovo je tema za ozbiljnu diskusiju u UN, i razgovor sa mnogim zemljama koje takođe imaju ozbiljne pritužbe na vladu SAD u vezi sa kršenjem međunarodnih obaveza u kontekstu gostovanja u sedištu UN“, rekao je on novinarima.
Portparol Kremlja je takođe uverio da Rusija neće odustati od ove teme. Peskov je podsetio da su SAD bile u obavezi da izdaju vize, jer je to zemlja u kojoj se nalazi sedište UN. Istovremeno, portparol Kremlja je primetio da ovo nije prvi put da se krši ova obaveza. Takođe je ohrabrio međunarodne novinare da pišu o takvim slučajevima.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao je da je Ambasada SAD u Moskvi izrazila spremnost da izda vize ruskim novinarima kada je avion delegacije već poleteo.
„Želim da apelujem na sve novinare koji sada prate našu sednicu. Vaše kolege iz ruskih medija nisu pustili ovde. Ambasada SAD u Moskvi je podrugljivo izrazila spremnost da im izda pasoše sa vizama u momentu poletanja našeg aviona, pa vas molimo da nadoknadite odsustvo ruskih novinara: pokušajte da svoje izveštaje pravite tako da dočarate svetskoj publici istinsku raznovrsnost sudova i ocena“, rekao je Lavrov.
Ranije je stalna misija Rusije pri UN saopštila da su SAD ignorisale međunarodno pravo time što nisu izdale vize novinarima koji su trebalo da prate Lavrova u Njujork.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala