- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Banjaluka dobila poklon za rođendan: Srpski i ruski prijatelj igraju finale

© Foto : Dan Peled / TENNIS AUSTRALIAMatej Sabanov i Dušan Lajović na ATP kupu
Matej Sabanov i Dušan Lajović na ATP kupu - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Na dan kada je Banjaluka slavila dan grada, rođendan, dobila je i dva sjajna teniska meča između Andreja Rubljova i Aleksa Molčana, odnsono Dušana Lajovića i Miomira Kecmanovića. Međutim, pravi poklon stiže u nedelju kada će Banjalučani gledati željeno srpsko-rusko finale.
Ono što je Banjaluka priželjkivala to se i dogodilo. Uteha posle poraza Novaka Đokovića bila im je činjenica da će jedan srpski teniser ipak igrati finale, a šlag na tortu bila je pobeda Rubljova koji je takođe zakazao bitku za trofej.
„Pre svega drago mi je što sam u još jednom finalu, u drugom setu sam počeo da osećam da sam bolji. Hteo da završim brže, počeo sam da se nerviram, da paničim, da pravim sebi probleme. Imali smo malo drame u drugom setu, Novakov meč je dobar pokazatelj. Znam da Dušan ponekad igra nerealno i da sa tom igrom može da pobedi svakog igrača. Možda Novak nije bio na najboljem nivou”, odgovorio je Rubljov na pitanje Sputnjika, a Lajović je dva sata kasnije potvrdio njegove reči jer je preokrenuo protiv Miomira Kecmanovića.
Bio je to neverovatan meč.Dušan i Miomir ispraznili su ceo rezervoar goriva iz sebe.
Trudili su se da svaki poen bude atrakcija za sebe, a u nekim momentima ni sami nisu verovali šta su uradili pa su se samo gledali preko mreže kao da jedan drugom govore – „je l' ovo moguće?“
Lajović je preokrenuo meč, ali iza tog podviga krije se čitav niz neverovatnih situacija kroz koje je prošao do finala. Meč sa Filipom Krajinovićem igrao je dva dana i to po kiši i hladnoći, da bi potom u dva seta uspeo da savlada Novaka Đokova, najboljeg tenisera sveta.
Posle sjajnog meča protiv Novaka Dušan je osetio upalu i fizički se nije osećao blistavo, ali uspeo je da pronađe snagu i napravi čudo u polufinalu.

„Mislim da je priprema bila drugačija, osećao sam i umor posle meča sa Novakom. Probao sam da se pripremim mentalno i emotivno da budem tu svaki poen jer sam znao da sa upalama i teškim mečom od juče neće biti najidealniji tenis sa moje strane. Neće biti kvalitetni poeni kao juče. Pretpostavio sam da će biti više neiznuđenih grešaka, ali sam to sa druge strane sebi i rekao, to je sport. Mentalno sam bio tu, u nekim trenucima je bilo teško”, rekao je Lajović posle plasmana u finale.
Ključ Dušanovog buđenja u Banjaluci posle prethodne ne tako uspešne sezone leži i u tome što je srpski teniser odlučio da se vrati korak nazad, kako bi napravio nekoliko koraka napred. Prošle godine se vratio čelendžerima na kojima je uspevao da veže pobede i na kraju godine stigne i to titule u Maspalomasu.
„Bilo mi je potrebno da vežem nekoliko uzastopnih pobeda kako bi vratio samopouzdanje i kako bih dobio šansu da odem u Australiju. Ispostavilo se kao dobra odluka jer je važno sezonu završiti sa pobedom“, rekao je Lajović.
Srpski teniser otkrio je i da mu je Kecmanović posle meča tokom razgovora na mreži dao vetar u leđa.
„Rekao mi je ‘ako ovako nastaviš da igraš, osvojićeš sve“, otkrio je Lajović kroz osmeh.
Dušan i Andrej do sada su odigrali samo jedan međusobni meč i to 2019. Godine u Umagu, kada je srpski teniser pobedio Rusa i osvojio jedinu titulu u karijeri.
Beogradski maraton - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
SPORT
Beogradski maraton – zatvoren veliki broj ulica
Lajović je tada Rubljova eliminisao lako u drugom kolu, ali posle te godine ruski teniser postaje teniski zver i današnji Andrej ne može se porediti sa tadašnjim.
Iako je Rus veliki favorit, u drugom meču protiv Molčana pokazao je znake blagog pada koje bi, ukoliko se ponovo dogode, Lajović mogao da iskoristi. Uz to, Srbin i Rus se odlično poznaju jer su veliki prijatelji van terena. Često zajedno treniraju pa nema sumnje da su naučili slabe tačke i da će jedan protiv drugog znati gde da traže najveću šansu.
„Treniramo šest, sedam godina u istom mestu tako da smo prijatelji i van terena. Rubljov je sjajan i veoma zabavan prijatelj. Ipak nekad mu ’fore’ ne prođu dobro, posebno kad ruske pokuša da objasni na engleskom. Definitivno jedan od omiljenijih tenisera na turu“, rekao je Lajović o Rubljovu.
Dušan je srušio snove Banjalučana o tome da što duže gledaju Novaka, međutim, publika je dobro razumela koliko ovaj turnir Lajoviću može da pomogne u karijeri. Navijači su popunili tribine u polufinalu, a ništa se manje ne očekuje ni za finale.
Napolju je preko 20 stepeni, oblaka nema ni na vidiku, a aprilsko Sunce obasjalo je prestonicu Republike Srpske. Praznik sporta zakazan je za 14 časova, a Banjaluka će gledati srpsko-rusko finale.
Slika koja će posle ovog turnira biti poslata u svet definitivno će biti veoma lepa, ali pre svega značajna jer može biti presudna u odluci da se turnir jednog dana ponovo vrati u Beograd i Banjaluku.
Iz Republike Srpske okupane Suncem do neke nove prilike.
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
SPORT
Lajović pobedio još jednog Srbina: „Bilo je izuzetno, nadam se da ću se odmoriti“
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
SPORT
Dušan slomio Mišu na banjalučkoj šljaci – spektakularan preokret za finale sa Rusom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala