- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Poljska se suočava sa poteškoćama prilikom kupovine oružja

CC BY 2.0 / Flickr / James Avery / Američki tenkovi M1A2 "Abrams" na vojnim vežbama u Litvaniji
Američki tenkovi M1A2 Abrams na vojnim vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Poljska planira da tokom 2023. godine poveća troškove za odbranu za oko četiri odsto bruto domaće proizvodnje, što je dva puta više od onoga što je planirao NATO, piše „Fajnenšnal tajms“.
Postoji verovatnoća da će se Poljska suočiti sa poteškoćama u obezbeđivanju finansija za rekordno veliku količinu naoružanja koje su vlasti objavile zbog vojnih akcija u Ukrajini, navodi se u članku.
Poljska je na trećem mestu među članicama NATO-a po udelu troškova za odbranu u odnosu na obim bruto domaćeg proizvoda. Ispred nje su Grčka i SAD. Varšava očekuje da će ove godine povećati troškove za odbranu za oko četiri odsto, što je dvostruko više od onoga što je planirala Severnoatlantska alijansa. Poljska je 2022. godine potrošila 2,42 odsto bruto domaće proizvodnje.
Varšava namerava da potroši mnogo manje od Sjedinjenih Američkih Država ili Velike Britanije. Međutim, ova odluka poljskih vlasti nameće pitanje da li će se troškovi za odbranu povećati smanjenjem finansiranja drugih oblasti.
List podseća, da su vlasti Sjedinjenih Američkih Država u februaru odobrile prodaju naoružanja i municije Poljskoj, kao i višecevnih raketnih sistema „hajmars“ u vrednosti od deset milijardi dolara. Vašington Poljskoj isporučuje i lovce F-35, helikoptere „apače“, tenkove „abrams“ i sisteme „patriot“.
Pored toga, Poljska je prošle godine potpisala ugovor sa Južnom Korejom u vrednosti od 5,8 milijardi dolara za isporuku tenkova i gaubica. Prema rečima penzionisanog general-majora Boguslava Paceka, predavača međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Krakovu „problem nije u ‘hajmarsima’, već u velikom broju tih sistema“.
Bivši komandant kopnenih snaga Poljske i bivši ministar odbrane general Valjdemar Skšipčak smatra da vojni troškovi Varšave sve više zavise od parlamentarnih izbora koji će se održati na jesen.

„Imamo više od osam miliona starijih ljudi koji bi trebalo da se osećaju sigurno i oni mogu da odluče ko će pobediti. Vlada ne razmišlja o budućim generacijama koje će morati da plaćaju račune“, smatra Skipščak.

„Fajnenšnal tajms“ piše da Poljska, kao i druge zemlje, ne otkriva uslove vojnih ugovora i dodaje da ove kupovine nisu planirane bidžetom i da se finansiraju specijalnim fondovima.
Ukrajinski vojnik ispaljuje granatu iz prenosivog bacača - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
SVET
Herš: Zapad zna da oružje koje se isporučuje Kijevu odlazi na crno tržište
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala