- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kapiten šokirao odlukom o penziji: „Ne postoje reči da opišu koliko nam znači“

© AFP 2023 / INA FASSBENDERJonas Hektor, Keln
Jonas Hektor, Keln - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
U ova moderna vremena sve je teže pronaći fudbalera koji je posvetio čitavu karijeru jednom klubu. Jedan od takvih retkih primera, kapiten Kelna Jonas Hektor (32), odlučio je iznenada da okači kopačke o klin na kraju ove sezone.
Subotnja pobeda Kelna na gostovanju u Hofenhajmu od 3:1 izmamila je osmehe navijača čuvenih „Jarčeva“, ali je raspoloženje pokvarila informacija da je klupska legenda i nekadašnji reprezentativac Nemačke, naprasno, odlučio da završi karijeru.
„Posle moje porodice, važno je da informišem ekipu, trenera i stručni štab o odluci koju sam doneo. Ne želim više ništa da govorim, samo da istaknem da sam neverovatno zahvalan na svemu što sam postigao. Preostaje nam da uživamo u ovih lepih pet nedelja zajedno“, poručio je Hektor.
Višegodišnji kapiten Kelna, stigao je u klub 2010. godine posle perioda u amaterskom Auersmaheru, gde je stasao kao igrač. Nakon dve godine u drugom timu „Jarčeva“, 2012. je prebačen među seniore i od tada je punih 11 godina bio neizostavni deo prvog tima.
Preuzeo je kapitensku traku Kelna 2016. i sa klubom iz domštada (grad katedrala) prošao i dobro i zlo, uključujući ispadanje u drugu ligu, ponovnu promociju u Bundesligu, pa izlazak u Evropu. Zauvek je osvojio srca navijača odlukom da ostane u klubu posle ispadanja „Jarčeva“ u Cvajtu 2018. godine.
U Nemačkoj su svi iznenađeni odlukom Hektora, koji ima ugovor s klubom do juna 2025. godine. U Kelnu ne znaju šta je razlog za šokantan odlazak u penziju.

„Jonas nam je pre nekoliko nedelja nagovestio ovaj potez, a posle osvajanja 35 bodova, odlučio je da saopšti saigračima odluku. Ne bih da ulazim u detalje, ali svaki razlog zbog kojeg želi da završi karijeru ranije nam je totalno razumljiv. Tim mu je uzvratio velikim aplauzom, a klub će se odužiti na kraju sezone. Ne postoje reči kojima se može opisati koliko Hektor znači Kelnu. Jonas je jedan od najvećih koji je nosio ovaj dres, bio kapiten i u dobru i u zlu“, rekao je direktor Kelna Kristijan Keler.

Hektor je u karijeri zabeležio 221 nastup u Bundesligi i 86 utakmica u Cvajti za Keln. Ironija je da je svojevremeno najbolji nemački levi bek igrao u nižem rangu.
Čak 43 puta igrao je za reprezentaciju Nemačke i bio deo tima koji je osvojio Kup konfederacija u Rusiji 2017. godine. Za „Pancere“ je nastupao i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. kada je realizovao odlučujući penal protiv Italije u četvrtfinalu, a bio je i učesnik na Mundijalu u Rusiji 2018. godine.
Reč legenda danas se možda i preterano koristi u svakodnevnom govoru, ali nećete uspeti da nađete navijača Kelna koji sa ovom rečju neće poistovetiti Jonasa Hektora.
*Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Nemanja Radonjić - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
SPORT
Od sukoba do zagrljaja – Hrvat i Srbin „zakopali ratne sekire“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala