- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raskolnici upali u pravoslavnu crkvu kod Kijeva

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVernici UPC MP
Vernici UPC MP - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
Raskolnici iz „Pravoslavne crkve Ukrajine“ zauzeli su crkvu Pokrova Presvete Bogorodice kanonske UPC u selu Trebuhov u Kijevskoj oblasti, saopšteno je na sajtu Informativno-prosvetnog odeljenja UPC.
„Lica obučena u vojne uniforme pomogla su aktivistima 'Pravoslavne crkve Ukrajine' da izvrše upad u crkvu“, navodi se u saopštenju.
Parohijani su pokušali sa spreče raskolnike da uđu u crkvu, dok policija nije reagovala.
„Agresivne pristalice PCU zajedno sa licima u vojnim uniformama pokušavaju da zauzmu i kuću sveštenika u kojoj se nalaze maloletna deca“, navodi se na sajtu.
Ranije je portal Savez pravoslavnih novinara objavio snimke na kojima se vide ljudi u vojnim uniformama sa oznakama Oružanih snaga Ukrajine koji su zagradili ulaz u crkvu. Okupljeni vernici pokušavaju da ih spreče da uđu u crkvu, dok policija ne reaguje
Progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve počeo je 2019. godine kada je tadašnji ukrajinski predsednik Petar Porošenko dobio tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja za stvaranje raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“.
Pozivajući se na veze kanonske UPC sa Rusijom ukrajinske vlasti su u različitim delovima zemlje donele odluku zabrani rada, a parlament je razmatrao nacrt zakona o faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva, protiv nekih su uvedene sankcije, sprovodile su se kontraobaveštajne aktivnosti, odnosno pretresi kod episkopa i sveštenika, u hramovima i manastirima a sve s ciljem da se pronađu dokazi „antiukrajinske delatnosti“.
Počajevska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
RUSIJA
Bivši ukrajinski premijer: Vlasti od 2014. godine otele od kanonske UPC više od 600 hramova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala