- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Luda priča Partizanovog protivnika – džin radio u supermarketu do 17. godine, „otkrio“ ga turista

© AFP 2023Valter Tavares
Valter Tavares - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
Partizan će u plej-ofu Evrolige igrati protiv Real Madrida, a to znači da će crno-beli sa Željkom Obradovićem na čelu morati da smisle plan kako da reše enigmu zvanu Valter Tavares. Inače, ovaj momak sa Zelenortskih ostrva radio je u supermarketu sve do 17. godine, a onda je postao košarkaš. I to NBA kalibra.
Mnogi mladi talenti uđu u sportske visine sirovi, poput sušija. Ali, reč sirov nije dovoljan da opiše situaciju u kojoj se našao Tavares. Malo je reći da on živi filmsku priču.
On, doslovce, nije nikada dodirnuo košarkašku loptu sve do svoje 17. godine.
Tavaresa je otkrio nemački turista koji je letovao na Zelenortskim ostrvima 2009. godine. Kada je video momka od 221 centimetra visine, da ne kažemo džina, kako radi u supermarketu, palo mu je na pamet da bi mogao da se bavi košarkom.
Zadivljen Tavaresovom visinom, preporučio ga je svojim košarkaškim prijateljima u Gran Kanariji.
Tim iz španske lige poslao je svoje ljude na Zelenortska ostrva i odlučio je da u novembru dovede Tavaresa u svoje redove i da proba da ga nauči kako da igra košarku.
Što se kaže - od nule.
Ljudima iz Gran Kanarije se dopalo ono što su imali prilike da vide. Nije Tavares igrao profesionalnu košarku do sezone 2011/2012 kada je nastupio za La Palmu u drugoj ligi Španije. Obično se u tu ligu šalju igrači poput Razvojne lige u NBA.
Odmah se Valter pokazao, davao je u proseku 8,7 poena i hvatao 9,2 lopti po utakmici. Dakle blizu dabl-dabla.
Najveći problem bila su mu slobodna bacanja od samo 33 odsto po čemu se vidi da je on zapravio bio novopečeni košarkaš bez osećaja u rukama. Ipak, već u sezoni 2013/2014 šutirao je 75% sa linije za slobodna bacanja.
Tavares je toliko brzo napredovao da je stigao do NBA lige u kojoj je 2014. izabran za 43. pika, čak je i zaigrao za Atlanta Hokse, ali se nije dugo tamo zadržao. Potom je prešao u Klivlend, da bi od 2017. godine u Real Madridu gde pravi probleme evropskim centrima.
Tavares je samo devet godina otkako je prvi put uzeo loptu u ruke postao šampion Evrope 2018. godine na Fajnal foru u Beogradu. Koliko je dobar u odbrani, koliko dobro blokira, ne moramo ni da govorimo, to znaju ljubitelji Evrolige.
I, zato će Partizan probati da nađe rešenje za ovog Realovog džina. Kada Tavares stane u reket nemate baš mnogo prostora za manevar. Dugačkim rukama može da dohvati bilo kog šutera.
Partizan je u poslednjoj utakmici protiv Reala probao sa Alenom Smailagićem kao protivotrovom za Tavaresa i mora se reći da je srpski košarkaš odradio odličan posao u tandemu sa Matijasom Lesorom.
Možda upravo tu leži ključ pred predstojeću plej-of seriju Evrolige.

Tavares je deo mozaika

Naravno, zaustavljanje Tavaresa je samo deo posla, pošto Real Madrid samo ispod koša ima još Geršona Jabuselea i Vensana Poarjea, veoma snažne i dobre igrače, mada je pitanje da li će biti spremni da igraju.
Po iskustvu se ističu naravno Serghio Ljulj (muči ga povreda), Rudi Fernandes i Serhio Rodrigez, dok agilnost i atletiku u igri donose Alberto Abalde, Mario Hezonja i Džanan Musa. Problem Kraljevskom klubu predstavljaju povrede, pa ćemo videti da li će za seriju protiv Partizana biti spremni Ljulj, Karlos Alosen, Adam Hanga i Jabusele.
Kapa dole svima njima, ali ako Partizan nađe rešenje za Tavaresa, odradio je ozbiljan deo posla.
*Pogledajte emisiju Miljanov korner
Željko Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
SPORT
Partizan je izabrao kralja, a „general“ Željko je za Sputnjik poručio: „Pričaće se godinama“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala