- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemaju dovoljno oružja i ljudstva: Ukrajinska ofanziva bi bila osuđena na propast

© UPSI MO RFUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
Ukrajina nema dovoljno naoružanja i vojnika da bi pokrenula ofanzivu. Ova zemlja, kako objašnjavaju za Sputnjik ruski vojni eksperti, nema pre svega dovoljno avijacije, sistema protivvazdušne odbrane, tenkova, oklopnih transportera...
Oružane snage Rusije ipak ne sede skrštenih ruku - ruski vojnici su spremni na svaki obrt događaja i u slučaju da do ukrajinske ofanzive i dođe ova akcija će, ističu eksperti, biti osuđena na propast.
U poslednje vreme ukrajinski i zapadni mediji, kao i političari, aktivno govore o mogućoj ofanzivi ukrajinskih snaga. Kako piše „Njuzvik“, pozivajući se na tajna dokumenta koja su procurila na internet, SAD i njeni saveznici pripremaju Ukrajinu da pokrene ofanzivu ni manje ni više nego 30.aprila, na godišnjicu smrti Adolfa Hitlera.
Međutim, prema rečima zamenice ministra odbrane Ukrajine Ane Maljar, ukrajinska vojska je već pokrenula ofanzivu i pogrešno je uopšte da se čeka na objavljivanje konkretnog datuma. Prema njenom mišljenju, pod ofanzivom se podrazumeva niz različitih mera koje sada sprovode Oružane snage Ukrajine. Ovde se radi o obuci ljudi, rezervi, formiranju planova sa različitim scenarijima vojnih operacija.
Ruski vojni ekspert Mihail Timošenko smatra da akcije koje ukrajinska vojska sada izvodi nisu ni nalik bilo kakvoj ofanzivi.
„Ovo sve liči na pokušaj ispipavanja naše odbrane, odnosno u kakvom je ona stanju. Ukrajinci se trude da pronađu slabe tačke da bi mogli da krenu u napad. Ofanzivi obično prethode artiljerijski i vazdušni udari. Međutim, ukrajinske Oružane snage nemaju mnogo avijacije, kao i artiljerije“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Amerikanci guraju Ukrajinu da pokrene ofanzivu

Prema rečima ruskog vojnog eksperta Viktora Litovkina, Sjedinjene Američke Države su te koje uporno guraju Ukrajinu da pokrene ofanzivu.
„Iz razloga što Sjedinjene Američke Države i zemlje-članice NATO moraju da pokažu svojim poreskim obveznicima i narodu da se Ukrajina bori i navodno pobeđuje. Pored toga, ogromna količina novca koju SAD i NATO troše da bi pomogli Kijevu tokom sukoba mora nekako biti opravdana. I ovu zemlju će svakako nastaviti da guraju da pokrene ofanzivu uprkos činjenici da to može da dovede do uništenja ukrajinske vojske“, kaže naš sagovornik.
Što se tiče zapadnih i ukrajinskih medija, kao i političara koji aktivno govore o mogućoj ofanzivi oružanih snaga Ukrajine, sve je ovo, kako kaže Litovkin, samo pokušaj vršenja pritiska i zastrašivanja Rusije.
„Ovo je informacioni i psihološki rat koji se vodi protiv naše zemlje. I nije slučajno što o datumima moguće ofanzive govore javno u medijima. Što se tiče mogućeg izvođenja te ofanzive baš na dan smrti Adolfa Hitlera, to govori o tome da su oni praktično naslednici nacista. Međutim, svesni su da time našu vojsku ne mogu da uplaše. Ali ovim žele da u narodu probude strah...Da narod počne da paniči, da ne veruje svojim vojnicima, generalima...“, konstatuje naš sagovornik.

Kijev nema dovoljno vojnika i oružja

Litovkin veruje da Ukrajina verovatno neće ni pokrenuti bilo kakvu ofanzivu. „Ova zemlja nema dovoljno vojnika i oružja. Oni nemaju potrebno naoružanje, pre svega avijaciju...A da ne govorim o tenkovima i oklopnim transporterima koju su prilično stari... Smatram da neće doći do ove ofanzive“, kaže ekspertk.
Vojni ekspert Aleksej Leonkov posebno ukazuje da Ukrajina nema dovoljno ni sistema protivvazdušne odbrane.
„Pokretanje ofanzive bez vazdušnog pokrivanja je čisto samoubistvo. Pola oružane formacije najverovatnije će biti uništeno bukvalno u prvim danima ofanzive. Osim toga, avijacija Ukrajine je na izmaku. Ova zemlja sada koristi avijaciju koju su SAD i njeni partneri prikupljali širom sveta. Takođe, na izmaku su i protivvazdušne vođene rakete. Naša zemlja ih je uništavala tokom specijalne vojne operacije“, precizira sagovornik Sputnjika.

Moguća ofanziva Ukrajine osuđena na propast

Na pitanje da li ipak postoji mogućnost da Ukrajina pokrene ofanzivu, Leonkov kaže da se ova mogućnost ipak ne isključuje. Od pravaca moguće ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, ovaj stručnjak je izdvojio severni i južni. Leonkov smatra da na severu neprijatelj može da pokuša da udari na položaje Oružanih snaga RF u blizini naselja Kremenaja, Svatovo, Kupjansk. Međutim, najambiciozniji zadatak za Oružane snage Ukrajine je zauzimanje nuklearke Zaporožje i pristup Krimu, tako što bi presekli kopneni koridor koji povezuje poluostrvo sa ostatkom Rusije, smatra Leonkov.
Viktor Litovkin kaže da ruski generali ne sede skrštenih ruku. Oni pažljivo prate situaciju u Ukrajini.
„Oni vrše izviđanje i pažljivo se spremaju da odbiju moguću ofanzivu. Nije slučajno što je predsednik Rusije Vladimir Putin posetio Hersonsku oblast i Lugansku Narodnu Republiku. Naša vojska je spremna na svaki obrt događaja. I ako dođe do ofanzive od strane Oružanih snaga Ukrajine, ona će biti osuđena na propast“, poručuje Litovkin.
Rusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
RUSIJA
Crna berza: Gde sve završava oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala