- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici pored minobacača kalibra 82mm tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Gubernator Kurske oblasti: Oboren je neprijateljski dron

Pratite nas
U toku je 422. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. I dalje žestoke borbe za Artjomovsk i kod Avdejevke. Takođe, ukrajinske snage pretrpele su i velike gubitke u pravcu Donjecka, ali i Kupjanska i Krasnog Limana. Predsednici Francuske i Amerike poručili – Kina treba da pomogne u okončanju ukrajinskog sukoba.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:26 21.04.2023
Ukrajina je planirala napad na ruske vojne objekte u Siriji, piše "Vašington post" na osnovu procurelih tajnih dokumenata Pentagona.
Na meti je trebalo da budu ruske snage, vojni objekti, ruska naftna infrastruktura.
Navodno vojna obaveštajna služba Ukrajine pravila je planove za napade uz pomoć Kurda ali je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio u decembru da se obustavi planiranje.
U dokumentu se tvrdi da je Turska navodno znala za planove ali da su turski zvaničnici nastojali da izbegnu uzvratni udar i da su predlagali Kijevu da organizuje napade iz kurdskih oblasti a ne iz onih na severu i severo-zapadu koje su pod kontrolom drugih grupa a neke od njih uživaju i podršku Ankare.
22:04 21.04.2023
Letonija će predati Ukrajini sve svoje preostale PVO sisteme „stinger“, izjavila je letonska ministarka odbrane Inara Murniece.
Ona je na sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj izjavila da Letonija takođe nastavlja ambiciozan program obuke ukrajinskih vojnika u toj zemlji.
21:41 21.04.2023
Ukrajina se spremala da počne ofanzivu u aprilu ali je napad odložen na neodređeno vreme zbog nedostatka oružja, piše "Forin polisi" pozivajući se na ukrajinsku poslanicu Aleksandru Ustinovu.
Takođe se navodi da su SAD isporučile Ukrajini mnogo manje oružja nego što je tražio glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni.
20:40 21.04.2023
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajina može da izvede uspešnu kontraofanzivu kada za to bude pogodan moment.
„Čvrsto sam uveren da kada Ukrajina proceni momenat koji bude podesan za kontraofanzivu za oslobađanje velikog broja teritorija, može izađi kao pobednik iz nje“, rekao je on u intervjuu izdanju „Velt“ nakon sednice Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.
On je istakao da NATO zna da je Kijev sposoban da ostvari uspeh na frontu i kao jedan od razloga za to naveo je vojnu podršku Zapada koja je „neverovatna“ po svojim razmerama.
19:56 21.04.2023
Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt rekao je da je neprijateljski dron oboren u toj oblasti.
19:32 21.04.2023
Ukrajinska vojska pokušala je da u malim grupama krene u ofanzivu u četiri pravca, ali ruske snage su osujetile te pokušaje, rekao je lider DNR Denis Pušilin.
17:41 21.04.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine.
17:40 21.04.2023
Obuku u Velikoj Britaniji prošlo je 14.000 ukrajinskih vojnika. Oni su se vratili u zemlju kako bi učestovali u borbenim dejstvima, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.
16:44 21.04.2023
Zapad je isporučio Kijevu preko 230 tenkova i 1.500 drugih oklopnih vozila kao naoružanje za devet novih oklopnih brigada, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.
16:28 21.04.2023
Holandski vojnici su poslednjih nedelja tajno obučavali ukrajinske vojnike za primenu PVO sistema „patriot“, piše holandski „Telegraf“ pozivajući se na komandanta Oružanih snaga Onoa Ajhelshajma.
Obuka je već završena, navodi se u članku uz napomenu da je ona održana u provinciji Limburg gde se nalazi koamnda PVO holandske vojske.
Kurs je bio intenzivan i trajao je deset dana od 12-15 sati svaki dan.
O obuci ništa nije bilo objavljeno iz bezbednosnih razloga.
Podsetimo, krajem januara Holandija je saopštila da namerava da isporuči Kijevu dva sistema „patriot“. Krajem aprila ukrajinsko Ministarstvo odbrane je objavilo da su sistemi već stigli.
Pored toga, Holandija i Danska će tokom 2024. godine isporučiti Kijevu 14 tenkova „leopard“.
15:50 21.04.2023
Ukrajina, Nemačka i Poljska su potpisale pismo o nameri da se u na teritoriji Poljske otvori centar za remont i održavanje tenkova „leopard 2“ koje koriste ukrajinske snage, napisao je na Tviteru ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.
To je potvrdio i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus koji je za "Velt" rekao da bi centar mogao da počne da radi krajem maja.
Podsetimo, ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da ta država planira da na svojoj teritoriji otvori evropski centar za održavanje američkih tenkova „abrams“ i proizvodnju municije sa osiromašenim uranijumom za njih.
15:24 21.04.2023
Nemačka kompanija „Rajnmetal“ gradi u Rumuniji centar za remont i održavanje oružja koje se koristi u Ukrajini, objavio je portal „Portalsm“.
„Nemački proizvođač oružja ‘Rajnmetal’ gradi u mestu Satu-Mare vojni centar za tehničko održavanje oružja koje se koristi u Ukrajini. Radovi na izgradnji su intenzivni“, navodi sajt.
Hab se nalazi nedaleko od ukrajinske granice i služiće za remont samohodnih haubica, tenkova „leopard 2“ i „čelindžer“, borbenih vozila „marder“, oklopnih transportera „fuks“ i vojnih kamiona.
Nemačka kompanija je prošle godine podigla isti takav centar u Litvaniji za podršku vozilima NATO u baltičkim državama.
15:15 21.04.2023
Više od 16.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u okviru pomoći EU Ukrajini, a Kijev je dobio od Unije municiju i rakete u vrednosti od preko 600 miiona evra, izjavio je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.
On je ove podatke izneo na sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu koji se održava danas u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn pod rukovodstvom američkog ministra odbrane Lojda Ostina i načelnika združenih Generalštabova američke vojske, generala Marka Milija.
15:06 21.04.2023
13:43 21.04.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su u pravcu Donjecka za protekla 24 časa likvidirale do 310 ukrajinskih vojnika, četiri oklopna vozila, višecevni raketni bacač „grad“, haubice „msta-B“ i „gvozdika“.
Jurišni odredi ruske vojske nastavljaju borbe u zapadnom delu Artjomovska. Vazdušno-desantne snage suzbijaju pokušaje protivnika da izvede kontranapad na bokovima i pružaju podršku jurišnim odredima za zauzimanje grada.
Ruska vojska je nanela poraz ukrajinskim jedinicama u području naseljenih mesta Krasno, Časov Jar i Predtečino u DNR. U području mesta Konstantinovka u DNR uništeno je skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.
U pravcu Kupjanska sprečeno je delovanje četiri diverzantske grupe. Likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, a takođe je uništeno skladište municije protivnika, haubice D-20 i „akacija“. U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 55 ukrajinskih vojnika. Uništene su i haubice D-20 i „gvozdika“.
U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva skladišta municije i haubica „msta-B“.
U napadima ruske avijacije i artiljerije u pravcu Hersona likvidirano je do 10 ukrajinskih vojnika i dva vojna vozila.
Ruski sistemi PVO presreli su tri projektila ispaljena iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“. U DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti uništena su tri ukrajinska drona.
13:23 21.04.2023
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
RUSIJA
Kremlj o ulasku Ukrajine u NATO: Alijansa je agresivni blok koji nasrće na bezbednost Rusije
13:22 21.04.2023
Ukrajina priznala – ruska vojska napreduje u Artjomovsku
Ruske snage nastavljaju sa napadima na Artjomovsk i uspevaju da napreduju u tom pravcu, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.
Kako je rekla, tamo se vode veoma teške bitke, a ukraijnske snage nastoje ne samo da se odbrane, već i da izvedu pojedine jurišne akcije.
Ona je situaciju u Artjomovsku ocenila kao „napetu“, ali i „pod kontrolom“.
10:31 21.04.2023
10:29 21.04.2023
NATO razmatra isporuku aviona Ukrajini
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da saveznici iz Alijanse razgovaraju o isporuci različitih tipova aviona Ukrajini, te da će o tome biti govora na današnjem sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.
„Što se tiče aviona, saveznici su ih isporučili. Poljska je obezbedila MiG-29. Trenutno se pregovara o isporuci drugih tipova aviona Ukrajini“, rekao je Stoltenberg.
On je dodao da su sve države NATO saglasne sa tim da Ukrajina treba da postane članica Alijanse.
08:13 21.04.2023
„Upozorili smo vas...“
Administracija SAD je upozoravala vlasti Kijeva da ukrajinska vojska neće imati dovoljno snage da zadrži Artjomovsk zbog čega je i savetovala da se grad prepusti ruskim snagama, piše list „Vašington post“.
List navodi da su te informacije navode u tajnim dokumentima iz Pentagona koji su nedavno obelodanjeni na društvenim mrežama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala