- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berlin, Varšava i Kijev potpisali sporazum - u Poljskoj centar za remont tenkova „leopard 2“

© AP Photo / Michal DyjukPoljski tenkovi "leopard 2"
Poljski tenkovi leopard 2  - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
Pratite nas
Berlin, Varšava i Kijev potpisali su sporazum koji će omogućiti da na teritoriji Poljske bude otvoren centar za remont i održavanje tenkova „leopard 2“ koje koriste ukrajinske snage.
Očekuje se da centar počne da radi krajem maja, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na marginama sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi Ramštajn.
„Govorimo o troškovima od 150-200 miliona evra godišnje, koji mogu da se menjaju. Pošteno ćemo to podeliti. Smatramo da bi hab mogao da počne da radi krajem maja“, rekao je Pistorijus.
Nemački ministar je, pored toga istakao da će od 22. aprila više od 100 Ukrajinaca proći obuku za upravljanje tenkovima „leopard“.
Pistorijus je takođe istakao da su sistemi PVO koji se dostavljaju Kijevu, između ostalog, važni i zato što štite nemačke tenkove koji su na zadatku u Ukrajini od pretnji iz vazduha.
Podsetimo, ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da ta država planira da na svojoj teritoriji otvori evropski centar za održavanje američkih tenkova „abrams“ i proizvodnju municije sa osiromašenim uranijumom za njih.

Prijem Ukrajine u NATO trenutno nije tema u Alijansi

Nemački ministar je rekao i da članstvo Ukrajine u NATO sada nije deo diskusija u Alijansi.
„Nemačka nikada nije bila kritički nastrojena po pitanju prijema Ukrajine u NATO, samo smo rekli da sada nije vreme za razgovor o tome. I to je stav svih saveznika u NATO. Svi u budućnosti vide Ukrajinu kao partnera u NATO ali do toga treba proći određeni put“, rekao je nemački ministar.
Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski komentarisao je juče pitanje prijema Ukrajine u NATO.
„Ni većina Ukrajinaca, ni većina Evropljana, kao ni većina stanovnika svih NATO zemalja neće razumeti lidere Alijanse ukoliko na ovom samitu u Viljnusu ne bude objavljen zasluženi politički poziv Kijevu za stupanje u Alijansu“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je učinila sve kako bi njen zahtev bio prihvaćen
„Teško je reći čiji je doprinos evropskoj i evroatlantskoj bezbednosti veći od doprinosa naših vojnika“, dodao je Zelenski.
Samit će biti održan 11. i 12. jula u glavnom gradu Litvanije.
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
RUSIJA
Kremlj o ulasku Ukrajine u NATO: Alijansa je agresivni blok koji nasrće na bezbednost Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala