- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Zvezda filma „Izazov“ otkrila koji joj je najveći strah s kojim se suočila u kosmosu

© Sputnik / Ekaterina ČesnokovaRuska glumica Julija Peresiljd
Ruska glumica Julija Peresiljd - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Pratite nas
Osećaj koji čovek ima tokom sletanja kosmičkog broda je kao da pada s drugog sprata, i to na leđa, priča zvezda „Izazova“ Julija Peresiljd, koja se radi snimanja ovog ruskog filma upisala u istoriju kao prva glumica koja je boravila u kosmosu. Najstrašnije iskustvo u vezi s letom bilo joj je, ipak, pisanje oproštajnih pisama kćerkama.
Glumica je pred poletanje sastavila testament, a svojim kćerkama Anji i Maši je napisala pisma:
„To je, zapravo, bilo strašno. Moj najveći strah nije bio da sedim u raketi, nego da pišem oproštajna pisma deci i da potpisujem testament kod notara. U tom trenutku shvataš da je reč o pravom strahu, jer je to tvoj izbor“.
Njen istorijski boravak u orbiti dogodio se u oktobru 2021. godine. Na Međunarodnoj kosmičkoj stanici boravila je 12 dana, zajedno s rediteljem Klimom Šipenkom, a film je 19. aprila premijerno videla i beogradska publika. Pored Julije Peresiljd u filmu igra i srpski glumac Miloš Biković.
© Foto : PromoFilm "Izazov", Miloš Biković u glavnoj muškoj ulozi
Film Izazov, Miloš Biković u glavnoj muškoj ulozi  - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Film "Izazov", Miloš Biković u glavnoj muškoj ulozi
Zbog snimanja u kosmosu film je privukao veliku pažnju javnosti mnogo pre premijere, a Julijine kćerke bile su uzbuđene zbog toga što će njihova mama učestvovati u takvoj misiji.
Devojčice su izjavile da su spremne da, kada porastu, ponove njenu avanturu, ali je sama Julija medijima rekla da uopšte nije oduševljena tom idejom i da im je zabranila da misle o tome, makar dok je ona za njih odgovorna.
„Već smo kod kuće imali takve razgovore. Samo preko mene mrtve!“, kategorična je Julija Peresiljd.
Julija Peresiljd igra ulogu doktorke Evgenije Beljajeve, čiji je zadatak da hitno operiše kosmonauta Olega Bogdanova (Oleg Novicki), koji je ozbiljno povređen tokom remonta satelita. Glavni problem je u tome što operacija mora da se izvede na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.
© Foto : PromoFilm "Izazov", Miloš Biković u glavnoj muškoj ulozi
Film Izazov, Miloš Biković u glavnoj muškoj ulozi  - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Film "Izazov", Miloš Biković u glavnoj muškoj ulozi
Glumica je ispričala kako je, radi pripreme za snimanje, morala da iščita hrpu udžbenika, među kojima su „Konstrukcija i raspored transportnog broda Sojuz“, „Balistika“, „Sistem održavanja života“, a za to je imala samo jednu nedelju, kada je usledio i prvi test.
„Polovina vremena je otišla na savladavanje teorije. Išli smo ekspres metodom Centra za pripremu kosmonauta. Bilo je potrebno sve to brzo naučiti“, priča glumica.
Obuka je nastavljena na kosmodromu „Bajkonur“, gde je Julija Peresiljd proučavala dokumentaciju broda, a potom su počeli treninzi preživljavanja i leta u bestežinskom stanju. Usledili su i treninzi na samom brodu.
„Bez obzira na to što je u mojoj biografiji sedamdesetak filmova, nikada nisam igrala lekara. Veoma sam srećna što sam uspela i to da učinim“, kaže glumica.
Ona dodaje da nije pročitala mnogo knjiga o torakalnoj hirurgiji, ali je uz vođstvo reditelja, koji je, kako navodi, perfekcionista, uspela da ostavi utisak sjajno izvedene operacije u kosmosu.
„Klim i ja smo prisustvovali torakalno-hirurškoj operaciji. Imali smo neverovatnog konsultanta – Olega Kujbidu, torakalnog hirurga i vojnog lekara, čiju sam knjigu takođe pročitala. On nam je pomagao. Veoma sam mu zahvalna zbog toga što se ne stidim nijedne svoje reči, nijednog svog pogleda, nijednog pokreta ruke, jer smo želeli da sve uradimo tako da bude uverljivo“, kaže Julija Peresiljd i dodaje da mašta o tome da njene kćerke studiraju medicinu.
Glumica kaže da je osećaj kada se kosmički brod prizemljuje kao da čovek pada s drugog sprata leđima na zemlju.
„Nekoliko puta su mi o tome govorili, plašili me. Ali na kraju smo se prizemljili tako da nisam ni shvatila šta se događa. Imali smo mnogo sreće s tim kako je Oleg Novicki sleteo, jer su nam pričali mnogo strašnih priča o tome kakav je osećaj tokom sletanja. Sve vreme sam slušala bodri glas našeg komandanta. Sletanje je bilo divno“, navodi glumica.
Glumica je svoja iskustva iz kosmosa zapisala i u knjizi, a njen naslov je rečenica koju je izgovorio Oleg Novicki: „Ovo je kosmos, mala“. Pisala je godinu dana i potrudila se da njen stil bude jednostavan, kao da ju je pisala devojčica. Sada čeka saglasnost „Roskosmosa“ da je objavi.
Prema njenim rečima, na Međunarodnoj svemirskoj stanici boravi veoma malo ruskih žena. Julija Peresiljd bila je peta, a Ana Kikina, koja je nedavno odletela – šesta. Zbog toga, kako navodi, nema mnogo video-zapisa na osnovu kojih bi se mogla steći neka praktična znanja korisna za žene u kosmosu, poput saveta o tome kako održavati frizuru u bestežinskom stanju.
„Američkih i evropskih žena astronauta je prilično mnogo. Gledala sam i obratila pažnju na to kada se ženama pomalo uvije kosa, ona odlično stoji u bestežinskom stanju, zbog toga sam imala sa sobom mnogo gumica za kosu. I svake večeri posle pranja kose zavijala sam je u te gumice. Zbog toga sam imala tako divnu frizuru, inače bi ona bila kao balon“, priča glumica.
© Press-služba Roskosmosa / RKK «Эnergiя» / Uđi u bazu fotografijaEkipa filma "Izazov" na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Ekipa filma Izazov na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Ekipa filma "Izazov" na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Reditelj se, kako priča glumica, pribojavao da će joj lice oteći i da neće dobro izgledati u uslovima bestežinskog stanja.
„Hvala našem lekaru Vadimu Ševčenku za to što postoje narukvice koje se stavljaju na noge kako bi otok spao. Nosili smo i specijalne flastere. O lepoti smo mnogo mislili, ali Klim me je, pre svega, snimao na takav način da sve dobro izgleda. I nisam bila tako lepa ni u jednom filmu do sada“, navodi glumica.
Miloš Biković - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
KULTURA
Biković za Sputnjik o ruskom „Izazovu": Možda bi sledeći korak bio snimanje na Mesecu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala