- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pismo koje otvara političku krizu u Bosni: Dejton i Srpska moraju da se brane

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Pratite nas
To što su srpski poslanici napustili sednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH upozorenje je da dejtonska BiH mora da bude odbranjena. Niko ne može da se poigrava sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti sa pravima svih naroda koji žive u BiH, pa tako ni pravima Srba.
Ovako Sanja Vulić, predsedavajuća Kluba poslanika Stranke nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) komentariše jučerašnje napuštanje sednice srpskih poslanika.
Podsećamo, poslanici stranaka iz Republike Srpske napustili su sednicu Predstavničkog doma PS BiH nakon što su bošnjačke stranke i dva člana Predsedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, potpisali zajedničku izjavu koja se tiče imovine Srpske.
U potpisanoj izjavi stranke pozivaju Tužilaštvo BiH i ostale nadležne organe da, kako su naveli, moraju da procesuiraju odgovorne koji najavljuju da će nastaviti knjiženje te imovine na Republiku Srpsku.

Srpska brani dejtonsku BiH

Prema rečima Vulićeve, radi se o odbrani Dejtonske BiH.
„Činjenica je da su se poigrali imovinom, koja je Dejtonskim sporazumom jasno definisana kao vlasništvo entiteta. Bošnjački politički korpus od svega toga pravi sprdnju i kaže kako to nije tako i kako u Ustavu piše suprotno, a pri tom u istom tom Ustavu ne mogu naći član koji to potvrđuje. To jasno govori da oni iluzorno i proizvoljno govore i proizvoljno tumače Ustav“, objašnjava ona.
Cilj bošnjačke političke elite je, kako kaže, raspakivanje Dejtonskog sporazuma i oduzimanje prava Srbima i najavljuje da se srpski poslanici neće vratiti u Predstavnički dom sve do postizanja dogovora među političkim faktorima.
„Taj dogovor ogleda se u činjenici da i Republika Srpska mora dati stav po pitanju svega što se desilo. Uskoro očekujemo sastanak lidera parlamentarnih stranaka i jasan stav srpskog političkog korpusa. Mi, poslanici jasnog smo stava da nećemo dozvoliti nikakva poniženja, niti nas koji smo tamo izabrani, niti institucija Republike Srpske. Svakako, ukoliko bude bilo potrebe, institucije Republike Srpske reagovaće na način da tražimo zaštitu i svih potpisnika i garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma“, ističe Vulićeva.

Protiv Srpske je stvoren front

Da se radi o poigravanju sa imovinom Srpske potvrđuje i profesor fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja. Ustavni sud BiH slušao je bošnjačke zahteve, iako je jasno da imovina po Dejtonskom sporazumu pripada Republici Srpskoj.
Zajednička izjava bošnjačkih stranaka, Bećirovića i Komšića prevršila je svaku meru, a napuštanjem sednice srpski poslanici šalju poruku šalju poruku, odnosno upozorenje.
„Činjenica je da se, kada se dođe do pitanja imovine, odnosi sasvim drugačije rešavaju jer to onda bitno utiče na sve ono što se događa u političkom životu. Jer ukoliko Republika Srpska ostane bez imovine, ona bi u svojoj suštini ostala prazna ljuštura, više neki oblik folklornog udruživanja nego što bi bila ozbiljan politički subjekt“, objašnjava on.
Koliko je pitanje knjiženja imovine ozbiljno, Šolaja pokazuje tako što ga upoređuje sa pitanjem osnivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, jer preknjižavanje imovine želi, kako kaže, antisrpski front „koji izigrava sve dogovore i ima skrivene političke agende“.
Ukoliko Ustavni sud bude nastupao kao i do sada, odnosno na štetu Republike Srpske, dogodiće se, kako Šolaja kaže, neka vrsta proglašavanja samostalnosti. Za sada se ne zna u kom obliku, niti kako će ta samostalnost izgledati.
„Niko još nije saopštio ništa konkretno, ali činjenica je da sa takvom odlukom Ustavnog suda, u suštini se može reći da BiH, uređena po dejtonskim odredbama ne bi postojala. Bio bi to jedan sasvim drugi oblik i verovatno i drugi oblik državnog pristupa i poseban oblik iskazivanja subjektivnosti. Verovatno da bi BiH bila u krizi iz koga ne bi bilo nekog posebnog izlaza“, smatra on.
Nepoznanica je kako će reagovati međunarodna zajednica, odnosno Zapad, do sada naviknut da u BiH ispunjavaju sve što se naredi. Međutim, pitanje imovine je najozbiljnije pitanje do sada, koje BiH može da odvede u najozbiljniju krizu, zaključuje Šolaja.
Podsećamo, Narodna skupština RS nedavno je usvojila zakon prema kome je nepokretna imovina u ovom BiH entitetu vlasništvo Republike Srpske, ali je taj zakon Ustavni sud BiH stavio van snage.
Rešavanje pitanja državne imovine u BiH je ključni uslov da bi se okončao mandat Visokog predstavnika u BiH, kao i jedan od prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o napretku BiH ka EU.
Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun je još 2005. godine nametnuo Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, sve dok parlament BH ne usvoji zakon kojim bi bilo rešeno to pitanje.
Zastava RS - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
REGION
Poslanici iz Srpske napustili sednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala