- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poslanici iz Srpske napustili sednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH

© Sputnik / Dejan SimićZastava RS
Zastava RS - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Poslanici stranaka iz Republike Srpske napustili su današnju sednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nako što bošnjačke stranke i dva člana Predsedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, potpisali zajedničku izjavu koja se tiče imovine Srpske.
Oni su sednicu napustili i zbog ponašanja predsedavajućeg Predstavničkom doma Denisa Zvizdića na sednici.
Predsedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić rekla je za RTRS da je Zvizdić tokom diskusije prekidao poslanika SNSD-a Milorada Kojića, dok je drugim poslanicima dozvoljavao da mu dobacuju i da ga prekidaju.
Klub SNSD-a najavio je da će zbog ovih dešavanja zatražiti stav Etičkog odbora.
Bećirović, Komšić i lideri bošnjačkih stranaka potpisali su danas zajedničku izjavu koja se tiče imovine.
U potpisanoj izjavi stranke pozivaju Tužilaštvo BiH i ostale nadležne organe da, kako navode, moraju da procesuiraju odgovorne koji najavljuju da će nastaviti knjiženje te imovine na Republiku Srpsku.
Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da je pitanje imovine u BiH rešeno Ustavom BiH, odnosno Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma i to ne može promeniti ni Ustavni sud BiH, a posebno ne potpisi lidera nekakvih bošnjačkih političkih stranaka.
"Ukoliko neko želi da menja Ustav BiH, pa i pitanje same imovine koja pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH, onda je sam Ustav jasno predvidio i kako se Ustav menja, a to sigurno nije tako što Ustavni sud većinom sa strancima i Bošnjacima donese protivustavnu odluku niti se to radi na način da se ujedine sve bošnjačke političke stranke", rekao je Kovačević u izjavi za Srnu.
Podsetimo, Narodna skupština RS je nedavno usvojila zakon prema kome je nepokretna imovina u ovom BiH entitetu vlasništvo RS, ali je taj zakon Ustavni sud BiH stavio van snage.
Rešavanje pitanje državne imovine u BiH je ključni uslov da bi se okončao mandat OHR-a u BiH, kao i jedan od prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o napretku BiH ka EU.
Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun je još 2005. godine nametnuo Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, sve dok parlament BH ne usvoji zakon kojim bi bilo rešeno to pitanje.
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
REGION
Nijedno slovo Ustava i Dejtona ne predviđa postojanje tzv. "državne imovine"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala