Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić o stavu SAD: Vraćaju nas u predbriselsko doba...

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Pratite nas
Ivica Dačić je komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Vašingtona Gabrijela Eskobara da će SAD priznati lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije bez obzira što ih Srbiji bojkotuju, izjavio da smo se time „vratili u predbriselsko stanje“, kada je bilo nevažno da li Srbi učestvuju na izborima i u institucijama ili ne.
Gostujući na RT Vojvodina, Dačić je ponovio da „novi briselski sporazum“, odnosno prihvatanje francusko-nemačkog plana o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ne znači ni de fakto ni de jure priznanje Kosova, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj plan samo usmeno prihvatio i jasno naglasio da su crvene linije neprihvatanje nezavisnosti i nepristajanje na članstvo Kosova u UN.
Na pitanje ko bi potpisao novi Briselski sporazum, ako do toga dođe, Dačić je kazao da „Ohridski sporazum“ konstatuje da se nije došlo do rešenja statusa KiM, već da postoje različiti pristupi statusu, tako što je za Beograd KiM autonomna pokrajina, a „za njih je nazavisno“.
Komentarišući odluku Komiteta ministara Saveta Evrope da na dnevni red jučerašnje sednice ne uvrsti zahtev Kosmeta za prijem, Dačić je izjavio da ne prestaju pritisci na Island, koji predsedava SE, da to uvrsti u dnevni red.
Rekli su mi da to neće biti danas, ali da će možda biti u petak, kazao je Dačić.
Osvrćući se na optužbe iz Prištine da je lobiranjem u Strazburu prekršio Ohridski sporazum koji predviđa da Beograd neće sprečavati prijem Kosova u međunarodne organizacije, Dačić je rekao da im je bolje „da se pokruju ušima“.
To kaže onaj ko 10 godina ne sprovodi Briselski sporazum o formiranju ZSO. Srbija jeste mala, ali nije glupa. Predsednik Vučić govori precizno, nećemo implementirati ono na šta nismo pristali, rekao je Dačić.
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
SRBIJA
Kosovu opet izmakla stolica u Savetu Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala