Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kosovu opet izmakla stolica u Savetu Evrope

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Prištini još jednom nije uspelo da i pored snažnog lobija dobije stolicu u Savetu Evrope, a posle posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i iznošenja argumenta za našu stranu ovoj instituciji, moguće je da će se zahtev Prištine na neko vreme skloniti u fioku, mišljenje je sagovornika Sputnjika.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Strazburu, prilikom obeležavanja 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope, da je dosledno poštovanje međunarodnog prava najbolji i najbrži način za dolazak do stabilnosti i blagostanja u međunarodnoj zajednici.

Propao plan, a namera ostala

On je naglasio i da je važno da se standardi Saveta Evrope primene i na teritoriji Kosova i Metohije, i opovrgao prvobitnu informaciju da će se na sutrašnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope naći tema o članstvu tzv. države Kosovo u toj organizaciji.
Savet Evrope - Strazbur  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
SRBIJA
Ništa od članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope
Dubravka Filipovski, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije, kaže da su u parlamentu i očekivali da ova tema neće biti u sredu na dnevnom redu uz podsećanje da se naš tim u SE već mesecima bori da se to ne desi.
„Bukvalno od njihovog prvog pokušaja da se priključe SE mi smo danonoćno u diplomatskoj protivofanzivi, a mogu samo da ponovim Dačićeve reči da se nikada do sada nije desilo da jedna teritorija bude primljena u SE a da nije država, već deo jedne suverene zemlje. Zato se nadamo da će naši argumenti i aktivnost i sada prevladati,“ kaže Filipovski.

Dačićev glas je trebalo da se čuje u SE

Naša sagovornica je sigurna i da je odluka Ivice Dačića da ipak ode na obeležavanje prijema Srbije u SE ima veze sa tim.
Dačićev odlazak tamo je bio dobar potez, smatra Filipovski ali dodaje da ne smemo da se opuštamo jer Albanci i njihovi mentori neće stati.
Naša sagovornica kaže i da dobro što je Dačić imao mogućnost da se obrati članicama ne samo na ovu temu, već i na više njih, što ocenjuje kao poen za nas u ovom trenutku.
„Jasno je da nema nikakve pravne osnove da Kosovo* postane član SE ali sa njima treba uvek treba biti oprezan posebno jer već 21. aprila imamo vanrednu sednicu Komiteta ministara na kojoj bi se moglo raspravljalo o ovom pitanju, ali s obzirom na Dačićevo obraćanja tamo nadama se da će ovaj zahtev Prištine bar na neko breme ostati u fioci,“ zaključuje ona.

Nemačka gura prištinski predlog

Da se zahtev za prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope nađe na dnevnom redu sednice Komiteta ministara ove organizacije, prema saznanjima sajta Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora, najviše je insistirala Nemačka, koja navodno traži i vanrednu sednicu Komiteta ministara na kojoj bi se raspravljalo o ovom pitanju i to već za 21. april.
Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić je poručio da Srbija neće dozvoliti da se njena „konstruktivnost posmatra kao slabost" i da nećemo dozvoliti da Kosovo 10 godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO bude nagrađeno otpočinjanjem procedure za njihov prijem u članstvo u SE.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
SRBIJA
Kurti u Strazburu sa evroparlamentarcima o prijavi tzv. Kosova za članstvo u EU i Savet Evrope
Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
SRBIJA
„Lažna država Kosovo je propala“: Zahtev nemačkih poslanika Bundestagu za povlačenje priznanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala