- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski stručnjak: Zapad se glasnije čuje i čini da je većina sveta protiv Rusije, ali nije tako

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava, Sofija
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Pratite nas
Bugarska bi trebalo da se drži po strani u sukobu Rusije i Ukrajine, izjavio je bugarski ekonomista Grigor Sarajski za bugarski nacionalni radio. On je apelovao na sunarodnike da podrže građansku inicijativu za sakupljanje potpisa za održavanje referenduma o neutralnosti zemlje.
Prema njegovim rečima, borbe bi trebalo okončati, iako je to nemoguće dok se isporučuje još više oružja i dok se u sukob uvlači još više ljudi.
„Ako podelite svetske zemlje prema broju stanovnika, videćete da oko trećina podržava Rusiju u ovom sukobu, jedna trećina je neutralna i samo jedna trećina podržava Zapad, čak malo manje od jedne trećine. Ali, samo iz razloga što ta trećina ima novac čuje se glasnije, a medijski i stručni konsenzus je na njenoj strani, pa se čini kao da se ceo svet ujedinio protiv Rusije. Zapravo, nije tako“, izjavio je stručnjak.
On je naglasio da su i Rusija i Ukrajina izgubile mnogo ljudi u aktuelnom sukobu i da Bugarska ne treba da dopusti žrtve i sa njene strane.
Stručnjak je takođe izrazio nadu da će ubuduće slanje bugarskih vojnika u inostranstvo, uključujući i u Ukrajinu, biti moguće samo nakon održavanja referenduma među stanovništvom.
Prethodno je novinar i organizator akcije za mir i neutralnost zemlje Sirnela Vodeničarova izjavila da javne ličnosti i predstavnici kulture u Bugarskoj planiraju da počnu prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o miru.
Bivši bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
REGION
Bugarski analitičar: SAD će primorati najveće partije da formiraju vladu kako bi Sofija ušla u rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala