- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski analitičar: SAD će primorati najveće partije da formiraju vladu kako bi Sofija ušla u rat

© AP Photo / Vadim GhirdaBivši bugarski premijer Bojko Borisov
Bivši bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Nedavno održani parlamentarni izbori u Bugarskoj nisu pokazali ništa novo, piše politički analitičar Valentin Vacev u svom članku za list „Trud“.
Prema njegovom mišljenju, izbori su morali da se održe samo zato što američka ambasadorka Hero Mustafa nije uspela da ubedi partije „Gerb“ i „Nastavljamo promene“ da formiraju zajedničku vladu.
„Troškove za ove izbore najbolje je poslati kao ček ili neki platni dokument američkom Stejt departmentu, jer se (izborima) moralo pribeći zato što Hero Mustafa nije izvršila svoj zadatak“, smatra ekspert.
Međutim, ovoga puta najvećim poslaničkim grupama, koje prošli put nisu mogle da formiraju vladu zbog protivrečnosti, biće objašnjeno „u njima dostupnoj formi“ da geopolitičke zadatke treba rešavati bez obzira „ko koga voli i ko koga mrzi“. Prema rečima Vaceva, to će učiniti novi američki ambasador Kenet H. Merten, koji u Bugarsku treba da stigne na proleće.
„I prinudiće ih da formiraju veliku koalicionu vladu koja će preuzeti odgovornost za zemlju uoči treće etape rata u Ukrajini... Istorija nema vremena da se bavi duhovnim osobinama Bojka Borisova (lidera ‘Gerb-a’) ili pesničkom dušom Hrista Ivanova (kopredsedavajućeg ‘Demokratske Bugarske’). Istorija neće čekati da vidi šta će biti sa njihovom mržnjom. To oni mogu da pišu u svojim memoarima ili plaču svojim ženama. Ali moraju da naprave radničku vladu kako bi Bugarska na najuspešniji način ušla u rat. Međutim, to možda neće biti potrebno ako se treća faza, o kojoj smo govorili, odloži. Ili ako u međuvremenu ne počnu neki pregovori“, ocenio je Vacev.
Prema njegovim rečima, treća faza vojnog sukoba mogla bi početi u drugoj polovini aprila i preći u otvorenu formu, a ne da ostane rat preko proksi-učesnika.
„U Zapadnoj Ukrajini očekuju da poljska vlada neće izdržati i da će ući u rat, uplašena i uznemirena što Ukrajina više ne može da se brani“, smatra stručnjak.
Podsetimo, u Bugarskoj su 2. aprila održani vanredni izbori, dok su prethodni održani u oktobru 2022. I tada i sada, najveći broj glasova osvojili su blok „Gerb“-SDS i partija „Nastavite sa promenama“ (ovaj put u koaliciji sa „Demokratskom Bugarskom“).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala