- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sukobljene snage u Sudanu objavile primirje na 24 časa

© AP Photo / Marwan AliPusta ulica u sudanskom Hartumu
Pusta ulica u sudanskom Hartumu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Sudanske oružane snage su, nakon Snaga za brzo reagovanje, objavile prekid vatre na 24 sata, koji je stupio na snagu u 18 časova po lokalnom vremenu.
„Oružane snage objavljuju da pristaju na primirje na period od 24 sata, počevši od 18 časova večeras“, navodi se u saopštenju Oružanih snaga Sudana.
Takođe se navodi da je primirje prihvaćeno u humanitarne svrhe, pod uslovom da ga se pridržavaju i Snage za brzo reagovanje.
Ranije su Snage za brzo reagovanje objavile primirje na 24 časa.
U Sudanu se od 15. aprila vode borbe između Snaga za specijalne namene pod komandom Muhameda Dagla i regularne vojske. Sukobi su, prema podacima UN, već odneli 185 života, dok je povređeno 1,8 hiljada ljudi. Suprotstavljene snage razmenjuju protivrečne izjave o vojnim uspesima i kontroli nad objektima, pokrenuvši veliki informacioni rat u medijima i na društvenim mrežama.
U subotu su u Sudanu izbile borbe između snaga za brzo reagovanje i regularne vojske. Sudanske snage za brzo reagovanje saopštile su da su preuzele kontrolu nad Palatom Republike (predsedničkom palatom) u Kartumu, međunarodnim aerodromom u prestonici i vazdušnom bazom u gradu Meroe na severu zemlje. Snage za brzo reagovanje optužile su regularnu vojsku za napad na njihovu bazu u prestonici „upotrebom svih vrsta naoružanja“.
Dim iznad stambenih zgrada u sudanskom Hartumu tokom sukoba regularne vojske i snaga za brzo reagovanje - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
SVET
Sudanska vojska i snage za brzo reagovanje pristale na humanitarni koridor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala