- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sudanska vojska i snage za brzo reagovanje pristale na humanitarni koridor

© AFP 2023 / -Dim iznad stambenih zgrada u sudanskom Hartumu tokom sukoba regularne vojske i snaga za brzo reagovanje
Dim iznad stambenih zgrada u sudanskom Hartumu tokom sukoba regularne vojske i snaga za brzo reagovanje - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
Pratite nas
Sudanska vojska pristala je da otvori humanitarne koridore u nedelju uveče na tri sata, navodi se u saopštenju oružanih snaga. Nakon toga su se i snage za brzo reagovanje složile sa otvaranjem humanitarnih koridora.
„Sudanske oružane snage saglasne su sa predlogom Ujedinjenih nacija da otvore bezbedne prolaze za humanitarne slučajeve na tri sata sa početkom u 16 ​​časova“, navodi se u saopštenju.
Sa svoje strane, snage za brzo reagovanje saopštile su da obaveštavaju građane da „u okviru zahteva UN i želje snaga da se olakša život ljudima, oni omogućavaju otvaranje bezbednih koridora za humanitarne slučajeve građana, počev od sada u trajanju od četiri sata“.
Obe suprotstavljene strane u Sudanu su u svojim izjavama istakle da zadržavaju pravo da odgovore u slučaju bilo kakvih neprijateljskih dejstava.
U subotu su u Sudanu izbile borbe između snaga za brzo reagovanje i regularne vojske. Sudanske snage za brzo reagovanje saopštile su da su preuzele kontrolu nad Palatom Republike (predsedničkom palatom) u Hartumu, međunarodnim aerodromom u prestonici i vazdušnom bazom u gradu Meroe na severu zemlje. Snage za brzo reagovanje optužile su regularnu vojsku za napad na njihovu bazu u prestonici „upotrebom svih vrsta naoružanja“.
Sudanska vojska saopštila je da izjave snaga za brzo reagovanje nisu tačne, a da sve strateške objekte, uključujući i predsedničku palatu, kontrolišu oružane snage. Vojska je takođe primetila da su ih snage za brzo reagovanje napale prve. Sudanska vojska i služba opšte bezbednosti nazvali su snage za brzo reagovanje pobunjeničkim snagama i optužili ih za napade na državne i strateške objekte. Načelnik prelaznog suverenog saveta Sudana i vrhovni komandant Oružanih snaga zemlje Abdel Fatah Burhan izdao je ukaz o raspuštanju snaga za brzo reagovanje.
Trenutno se sukobi i pojedinačni obračuni između vojske i snaga za brzo reagovanje odvijaju i u nizu drugih sudanskih provincija.
Sukobi vojske i specijalnih snaga u Sudanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
SVET
Vojska Sudana preuzela baze specijalaca, negiraju da im je oboren avion
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala