- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rumunija razmatra uvođenje ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

© AP Photo / Efrem LukatskyIstovaranje pšenice u ukrajinskoj Žgurevki
Istovaranje pšenice u ukrajinskoj Žgurevki - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Rumunske vlasti razmatraju niz mera za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kako bi se podržali rumunski poljoprivrednici, izjavio je rumunski premijer Nikolaje Čuka.
„Poslednjih nedelja sastajao sam se sa rumunskim poljoprivrednicima i razgovarao o svim merama koje treba preduzeti. U potpunosti se slažem da treba da vidimo ovaj paket mera“, rekao je Čuka novinarima.
On je napomenuo da su u toku razgovori o ograničenjima uvoza žitarica, prekrupe, meda, putera, mleka i pilećeg mesa.
Upitan kako se oseća prema zahtevu Socijaldemokratske partije da se obustavi uvoz žitarica, Čuka je rekao da će sve mere koje vlada preduzima biti preduzete na način koji je u skladu sa uredbom Evropske unije i koji ne utiče na rumunske poljoprivrednike.
Premijer je dodao da će se u najskorije vreme održati sednica specijalne komisije, posle koje će ministar poljoprivrede saopštiti njene rezultate.
U 18 okruga Rumuniji je 7. aprila protestovalo oko sedam hiljada farmera, koji su traktorima na nekoliko sati blokirali nacionalne auto-puteve kako bi skrenuli pažnju vlasti na svoje zahteve. Poljoprivrednici su nezadovoljni što ukrajinsko žito poslato za izvoz ostaje u Rumuniji i obara cene na tržištu. Socijaldemokratska partija Rumunije ranije je najavila da će predložiti svojim kolegama u vladajućoj koaliciji da se izjasne o obustavljanju uvoza žitarica i drugih dobara iz Ukrajine.
Krajem prošle nedelje, Poljska i Mađarska su, zbog protesta lokalnih farmera, saopštile da obustavljaju uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na evropsko tržište bez carina. U ponedeljak je o obustavi uvoza žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine objavila i Slovačka, a u utorak je Bugarska saopštila da razmatra i mogućnost uvođenja privremene zabrane uvoza ukrajinskog žita.
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
SVET
Mediji: EU spremna da zabrani uvoz žita iz Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala