- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: EU spremna da zabrani uvoz žita iz Ukrajine

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Isporuke poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Evropu mogle bi biti zabranjene, objavio je „Poljski radio“, pozivajući se na izvore u Briselu.

„Evropska komisija mogla bi da uvede zabranu na uvoz pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice“, navodi se u saopštenju.

Ovo pitanje će danas biti razmotreno na sastanku vicepremijera EK Valdisa Dombrovskisa sa predstavnicima Poljske, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Rumunije i Ukrajine.
Pregovorima bi takođe trebalo da prisustvuje evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojcehovski.
Portparolka EK saopštila je na brifingu u Briselu da je šefica EK Ursula fon der Lajen pripremila predloge za regulisanje situacije. U skladu sa tim, Brisel bi mogao da poveća pomoć najugroženijim farmerima iz zemalja Evropske unije.
Prošle subote su Poljska i Mađarska zbog protesta lokalnih farmera obustavile uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Takvu odluku su zatim donele i Slovačka i Bugarska.
Evropska unija je u junu 2022. godine na godinu dana obustavila naplatu taksi na svu robu koja dolazi iz Ukrajine kako bi pomogla Kijevu da poveća obim izvoza. Pored toga, EK je od marta 2022. godine otvorila takozvane zelene koridore – kopnene i rečne maršrute za izvoz ukrajinskog žita. Prema pretpostavkama, ove isporuke je trebalo da stignu na svetsko tržište i omoguće Kijevu dodatnu zaradu.
Zapravo, zbog logističkih problema, glavni deo poljoprivrednih proizvoda ostajao je u susednim zemljama oko Ukrajine, članicama EU, što je već u jesen prošle godine dovelo do krize hiperproizvodnje. Brisel tokom šest meseci nije mogao da ponudi nikakve mere za rešavanje situacije.
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
SVET
Vašington zavrće ruke: Ukrajinsko žito – novo veliko seme razdora u Evropskoj uniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala