- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska agresija na Rusiju

© Depositphotos.com / BarytekPoljska
Poljska  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Činjenica da Poljska podiže zid prema ruskoj Kaljingradskoj oblasti, otvara „Akademiju himars“ za obuku vojske i najavljuje raspoređivanje tih američkih sistema u blizini granica sa Kalinjingradom je samo potvrda agresivnih planova te zemlje. Rusija u slučaju realne pretnje ima čime da odgovori – ima svoju armiju i flotu, poručuju ruski eksperti.
Stručnjaci ocenjuju da je odluka Varšave da izgradi ogradu na granici sa Rusijom doneta pod diktatom SAD, s obzirom da američke vlasti gledaju na Poljsku kao na prvu liniju fronta u slučaju konfrontacije Rusije i NATO-a. Osim toga, Vašington stavlja ulog na tu zemlju, jer računa na to da će Poljska postati njena glavna baza u Evropi.
S druge strane, Poljska pretenduje na ulogu glavnog američkog saveznika u Evropi, koji će diktirati pravila političke igre u regionu.
Ruski ekspert Jurij Zverev naglašava da ne postoji migraciona pretnja za Poljsku. On je na taj način odbacio tvrdnje poljskih zvaničnika koji su mere za jačanje bezbednosti na granici objašnjavali činjenicom da je aerodrom „Hrabrovo“ u Kalinjingradu otvoren za letove sa Bliskog istoka i Afrike. Prema rečima Zvereva, zapravo i ne postoji nijedan realan razlog za podizanje ograde na granici sa Kalinjingradskom oblašću.

„Lično, ne vidim nikakav praktičan smisao u tome. Sa vojne tačke gledišta, jasno je da to nije zaštita od tenkova. Uostalom, živimo u 21. veku i mi imamo helikoptere i drugu tehniku i naoružanje. Ako se plaše da će stanovništvo Kalinjingradske oblasti pohrliti u Poljsku do toga sigurno neće doći. Ako je reč o zaštiti od migranata iz Avganistana ili iz Afrike, ostaje pitanje koji će to migrant proći nekoliko granica da bi stigao u Kalinjingradsku oblast, a potom prebegao u Poljsku. Uostalom, lakše je doći do Belorusije, što je, u stvari, i rađeno za vreme migracione krize", kaže Zverev.

Kako navodi ekspert, ovo je samo nastavak rusofobne politike koju vodi Poljska.
"Po mom mišljenju, ovo je samo još jedna želja Poljaka da pokažu da ne vole Rusiju, kako se plaše Rusije i kako se od nje brane. Istovremeno bih napomenuo da korupciju u Evropi niko nije ukinuo, pa će neko staviti pare u džep od izgradnje tog zida i to je sve“, dodao je Zverev.
© Sputnik / Mihail GolenkovGubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov ponudio je Poljskoj građevinski materijal za izgradnju zida na granici sa Rusijom
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov ponudio je Poljskoj građevinski materijal za izgradnju zida na granici sa Rusijom

Agresivni planovi Varšave

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski objavio je da je Poljska započela izgradnju „najsavremenijeg“ zida duž 199 kilometara kopnene granice s Rusijom.
Zid bi trebalo da bude dovršen do jeseni, a biće opremljen dnevnim i noćnim kamerama, senzorima pokreta, monitorima za saobraćaj i drugim sredstvima koja bi trebalo da obezbede „potpuno praćenje svega što se radi na granici“.
Na deonici od skoro 200 kilometara biće postavljeno 3.000 kamera za nadzor.
Najave o izgradnji zida traju već mesecima, a gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov je ponudio Poljskoj građevinski materijal za izgradnju zida na granici sa Rusijom, uz obećanje da će dati „čak i mali popust“.
Istovremeno, Poljska će postaviti američke raketne artiljerijske sisteme „himars“ u blizini granice sa ruskim Kalinjingradom, a takođe Varšava planira i otvaranje „Akademije himars“ na kojoj će se vršiti obuka vojske za rukovanje tim sistemima.
Ruski ekspert Andrej Koškin skreće pažnju na činjenicu da sistemi „himars“ ne pripadaju odbrambenim tipovima naoružanja, pa samim tim kupovina tih sistema smatra agresivnim gestom.
"Poljska aktivno nastavlja militarizaciju svoje države, uključujući nabavku artiljerijskih sistema ‘himars’. Već su kupili 20 sistema, koji su plaćeni 414 miliona dolara, ali američki Kongres je već pristao da isporuči još oko 500 visokomobilnih sistema, vrednosti od oko 10 milijardi dolara. Sve je to u skladu sa agresivnim planovima Poljske u cilju izolacije Kalinjingradske oblasti, kao i stvaranja savremenog blokirajućeg sistema i raspoređivanja visokopreciznih artiljerijskih sistema ‘himars’. Za to je potrebno da se obuči veliki broj stručnjaka, a takva akademija se stvara da bi se obezbedilo sprovođenje tih agresivnih planova Poljske protiv Ruske Federacije“, kaže ruski politikolog.

Rusija ima samo dva saveznika – svoju armiju i flotu

Stručnjaci upozoravaju da postavljanje sistema „himars“ u blizini Kalinjingradske oblasti predstavlja opasnost za civilne avione koji lete u tu rusku eksklavu, dok je s druge strane, navodi Zverev, to pre svega opasno za Poljsku, jer „ako Poljska počne da zastrašuje Kalinjingrad ‘himarsima’, Moskva ima čime da odgovori, što je pokazala i ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini“.
„U krajnjem slučaju, mada mi to ne želimo, imamo i oružje sa nuklarnim punjenjem“, dodao je ekspert.
Na pitanje kako Rusija može da odgovori na ove pretnje koje stvara Poljska na njenim granicama, Zverev dodaje „jačanjem ekonomije, jedinstva među stanovništvom Rusije, kao i jačanjem odbrambene sposobnosti“.
„Ruski car Aleksandar Treći je svojevremeno rekao da Rusija ima dva saveznika - vojsku i mornaricu, a ja bih sada tome dodao i Vazdušno-kosmičke snage i Raketne strateške snage. Naravno, cenimo i one zemlje koje nas podržavaju, posebno Srbiju“, zaključio je Zverev.
Mateuš Moravjecki - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
SVET
Amerika kao Rimsko carstvo pre propasti: Pakleni plan brisanja granice između Poljske i Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala