- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Podgorica ili Cetinje - gdje će biti inauguracija Jakova Milatovića

© AP Photo / Risto BozovicIzbori u Crnoj Gori
Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je na predsjedničkim izborima 2. aprila ubjedljivo pobijedio Mila Đukanovića, kandidata DPS-a, želi da se njegova inaguracija održi u Skupštini Crne Gore u Podgorici 20. maja, potvrdio je Sputnjiku izvor iz Pokreta Evropa sad.
„Milatović je sam iskazao želju da se njegova inaguracija održi u Podgorici, to nema nikakve veze sa bezbjedonosnim procjenama, jer su tu priču plasirali neki mediji, na to mi u Evropi sad, gledamo kao na spinove“, saopštio je Sputnjiku izvor iz Evrope sad.
Crnogorski mediji su prije nekoliko dana objavili da je tradicija da crnogorski predsjednik polaže zakletvu na Cetinju, čime stupa na dužnost. Ove godine bi bila promjena, zbog procjene policije da bi Milatoviću u Prijestonici mogla da bude ugrožena bezbijednost.
Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je na sjednici Odbora za bezbijednost u Skupštini Crne Gore, da će država obezbijediti inguraciju Milatviću, gdje god on to poželi, na Cetinju ili Podgorici.
“Obezbijedićemo inaguraciju Milatovića gdje god on to želi i to nijedan kriminalna grupacija ne može da spriječi niti ijedna skupina građana”, rekao je Adžić.

Milatović dobio policijsko obezbeđenje

Jakov Milatović je između dva kruga predsjedničkih izbora dobio privremeno policijsko obezbjeđenje, koje je tražio Pokret Evropa sad, zbog bojazni da je fizički ugrožen.
U Prijestonici je i rezidencija predsjednika Crne Gore a na Cetinju se održava svako redovno prolećno i letnje zasijedanje parlamenta.
Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić nedavno je saopštio da bi taj događaj mogao biti izazovan momenat za policiju.
„Vjerujem da u našoj zemlji još postoje one kriminalne i političke strukture koje žele neku vrstu nestabilnosti. Sada nemam bilo kakvih najava da bi tog dana moglo doći do bilo kakvog problema. Vjerujem da će to proći dostojanstveno i svečano“, rekao je Adžić.
Jakova Milatovića i njegov tim je, prije predsedničke konvencije na Cetinju 10. marta, napala grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra, gde je bio zakazan njegov predizborni skup. Najpre su protestovali i vrijeđali Milatovića, nakon čega su ga napali kada je ulazio u Sportski centar. Sličan špalir je svojevremeno na Cetinju priređen i Momiru Bulatoviću i predstavnicima DF-a.
Uprava policije i Osnovno tužilaštvo još nisu obavestili javnost ko je napao Milatovića, a sa tog događaja procesuirane su samo osobe zbog napada na policijske službenike.

Marković: Inauguracija da bude na Cetinju

Ugledni podgorički advokat, ali i stanovnik Cetinja, Velibor Marković je drugačijeg mišljenja i tvrdi da bi inaguracija trebalo da se održi u gradu pod Orlovim kršom.
„Crna Gora je međunarodno priznata država i stoga ima da se poštuje. Crna Gora ima svoju zvaničnu himnu i stoga ima da se poštuje. Crna Gora ima svoju zvaničnu zastavu i stoga ima da se poštuje. Crna Gora ima svog zvaničnog predsjednika i stoga ima da se poštuje. Da se ja pitam, k'o što se ne pitam, vala bi se svečana inauguracija održala na Cetinju, pa neka se svih tih 50 ili 500 duša koji su dobili direktivu da to opstruiraju, popenje na glavu. Ostalo je stvar onih državnih organa čija je zakonska obaveza da to obezbijede. Ili u protivnom, neka se dopusti da tih 50 ili 500 odlučuju kad god im padne na pamet, kada će predsjednik ili bilo ko drugi, ko im nije po ukusu, doći na Cetinje...ili neki drugi... Možda jednoga dana u Podgoricu, Kotor, Kolašin, Bijelo Polje... Hoće li ga pustiti. Kao da Zlatiborci i Hercegovci, kojima je uglavnom naseljeno Cetinje, imaju veća prava od bilo kod drugog Crnogorca, a kamoli zvaničnog predsjednika države. Održala bi se, pored ostalog, i da ne bi neki drugi počeli jednog dana da bez odgovornosti skidaju crnogorske zastave sa bandera i odbijaju da ustaju na himnu. Pa će se onda vidjeti šta će tih 50 ili 500 reći. S pravom”, poručuje Marković.
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
REGION
„Grdno sudilište“: Kosovo čeka i Jakova - „iza ugla“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala