- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ministar poljoprivrede Rumunije: EK može da zabrani uvoz ukrajinskog žita do 5. juna

© Sputnik / Ilья NaйmušinŽetva žita
Žetva žita - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Evropska komisija je spremna da razmotri uvođenje mehanizma za obustavu uvoza žita iz Ukrajine sve do 5. juna, ukoliko Poljska, Bugarska, Mađarska i Slovačka povuku jednostrane zabrane na uvoz, izjavio je rumunski ministar poljoprivrede Petre Daja.
Prema rečima rumunskog ministra, evropski komesari predstavili su paket pomoći za pet zemalja u visini od 100 miliona evra, a iznos je uzet iz rezervnog fonda EK i treba da bude raspodeljen u najskorije vreme, kao i paket za regulisanje uvoza iz Ukrajine.
„Ovaj paket predviđa mehanizam obustave uvoza žita, kukuruza, suncokretovog semena, uljane repice do 5. juna. Ova mera može biti doneta u roku od 48 sati nakon što države ukinu svoje jednostrane odluke o zabrani izvoza“, objasnio je Daja na konferenciji za novinare.
On je istakao da su se ministri svih pet država, uključujući Rumuniju, založili za proširenje spiska robe čiji će uvoz biti obustavljen. Daja je takođe naglasio da ministri poljoprivrede insistiraju na produženju roka tokom koga će biti obustavljen uvoz.
S obzirom da konsenzus po ovom pitanju još nije postignut, EK je odlučila da se ovo pitanje razmatra na nivou premijera ovih pet zemalja.
EK se nada da će ovo pitanje biti rešeno do kraja nedelje.
Ministri poljoprivrede Rumunije, Poljske, Mađarske, Slovačke i Bugarske su na temu problema ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda održali onlajn sastanak kome je prisustvovao i evropski komesar.
Prošle subote su Poljska i Mađarska zbog protesta lokalnih farmera obustavile uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Takvu odluku su zatim donele i Slovačka i Bugarska.
Evropska unija je u junu 2022. godine na godinu dana obustavila naplatu taksi na svu robu koja dolazi iz Ukrajine kako bi pomogla Kijevu da poveća obim izvoza. Pored toga, EK je od marta 2022. godine otvorila takozvane zelene koridore – kopnene i rečne maršrute za izvoz ukrajinskog žita. Prema pretpostavkama, ove isporuke je trebalo da stignu na svetsko tržište i omoguće Kijevu dodatnu zaradu.
Zapravo, zbog logističkih problema, glavni deo poljoprivrednih proizvoda ostajao je u susednim zemljama oko Ukrajine, članicama EU, što je već u jesen prošle godine dovelo do krize hiperproizvodnje. Brisel tokom šest meseci nije mogao da ponudi nikakve mere za rešavanje situacije.
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
SVET
Mediji: EU spremna da zabrani uvoz žita iz Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala