- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Amerikom se širi novi pokret i ima veze sa Maskom: Idealan je - s tri žene začeo je desetoro dece

© AFP 2023 / CHANDAN KHANNAIlon Mask sa sinom
Ilon Mask sa sinom - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
U Sjedinjenim Američkim Državama rađa se novi pokret za koji je još teško proceniti da li je praktični pokušaj organizovanja društva da se suoči s velikim problemom ili je reč o nekoj novoj vrsti religije/ideologije, a zove se pronatalizam.
Kao što pojam otkriva, pobornici pronatalizma tumače kako budućnost čovečanstva zavisi od toga da li ćemo imati dovoljno dece. Niz društava suočen je s padom broja stanovnika, starenjem populacije i premalo novorođenih kao faktorima koji počinju da limitiraju potencijale ekonomskog rasta, što je uvod u dramatičnu eroziju blagostanja i gomilanje socijalnih problema.
Više američkih medija izvestilo je o rastu aktivnosti pronatalista; grupacije koja je navodno deo subkulture „racionalizma“ i „efektivnog altruizma“, a uzima sve jači zamah u Silicijumskoj dolini i ostalim lokacijama gde dominiraju predstavnici visoke tehnološke industrije skloniji konzervativnijoj političkoj opciji.
Ukratko, moglo bi se reći da se radi o ljudima koji žele da osveste kako uz pad broja stanovnika, previše starih i premalo mladih, čovečanstvo nema naročitu budućnost.
Jahu njuz je preneo izjavu Džejka Kozloskog, suosnivača „Kipera“ (AI platforme za izlaske/upoznavanja) koji tumači:
„Poprilično smo familijarni s pronatalističkim pokretom i podržavamo ga… Moramo adresirati krizu fertiliteta koju izaziva kriza brakova“.
Kozloski to čini tako što pomaže ljudima da lakše pronađu partnere. Pronatalistkinja Dijana Flajhman, profesor psihologije na Univerzitetu Novi Meksiko – govori: „…ohrabrujem ljude koji su odgovorni i pametni da imaju decu jer će nam to budućnost učiniti boljom“.
Flajhmanova je inače i konsultant koji radi za start-ap koji se bavi selekcijom embriona i trenutno je trudna. Nosi svoje drugo dete.

Zašto im je Mask tako zanimljiv

Kad bi pronatalisti birali idealnog predstavnika svog pokreta, to ne bi bio neko s uštogljenim manirima, tradicionalista ili osoba koja odlazi u crkvu i radnim danima … Pre bi se moglo reći da „obožavaju“ Ilona Maska, ali ne zbog toga što je pokrenuo niz atraktivnih biznisa i povremeno drži titulu najbogatijeg čoveka na svetu, nego zato što je s tri različite žene začeo desetoro dece.
Uostalom, sudeći prema izjavama, Mask nije samo delima nego i rečima iza pronatalističkog pokreta.
„Ako ljudi ne budu imali više dece, civilizacija će se urušiti. Zabeležite moje reči…“, izjavio je Mask i konstatovao da je populacioni kolaps veća opasnost od ubrzavanja takozvanih klimatskih promena. Mask je upozorio da će Japan kao zemlja koja iza sebe ima decenije niskih stopa fertiliteta „eventualno prestati da postoji“.

Prvi znaci internacionalizacije

Veću pažnju javnosti pronatalistički pokret je privukao u novembru prošle godine nakon što je „Insajder“ pripremio specijalni izveštaj dok je Linda Ejvi, osnivač „23andMe“, govorila o sve širem uticaju pronatalizma na teksašku tehnološku scenu.
O pronatalizmu se počelo često raspravljati i na ekskluzivnim skupovima poslovnih lidera „Dijalog“. Među osnivačima „Dijaloga“ je slavni pionir „Pej Pala“ milijarder Piter Til, koji smatra da je pad populacije vrlo važno pitanje, preneo je „Jutarnji list“.
Postoje i prvi znakovi ozbiljnog internacionalnog širenja pronatalističkog pokreta. U Velikoj Britaniji nemaju veliki politički uticaj, ali pokušavaju da povežu inače nespojivo; intelektualnu desnicu s levicom fokusiranom na familijarni život radnika.
Planina Fudži u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
DRUŠTVO
„Japan bi mogao da nestane“: Dramatično upozorenje iz Tokija
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
DRUŠTVO
Ilon Mask otkrio svoj plan protiv depopulacije
Ruka bebe i prst oca - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
DRUŠTVO
Dramatična statistika: U Srbiji od januara do marta rođeno 14.838 dece, umrlo 35.736 ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala