- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Japan bi mogao da nestane“: Dramatično upozorenje iz Tokija

CC0 / Unsplash/David Edelstein / Planina Fudži u Japanu
Planina Fudži u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Japan bi mogao da nestane ukoliko ne zaustavi drastičan pad broja rođenih, koji preti da dovede do kolapsa ekonomije i penzionog sistema, upozorila je Masao Mori, savetnik japanskog premijera Fumija Kišide.
Mori, koja je nekada bila ministar pravde, a sada savetnik za pitanja nataliteta i LGBT prava, kaže da se Japan suočava sa egzistencijalnim pitanjem zbog niskog nataliteta, koji je na godišnjem nivou prvi put pao ispod 800.000 rođenih beba.
Sa druge strane, broj preminulih je sve veći i dostigao je rekordnih 1,58 miliona, što je gotovo dvostruko više od broja rođenih, objavilo je japanskom ministarstvo zdravlja.
„Ako ovako nastavimo, naša zemlja će nestati. To je užasna bolest koja će pogoditi našu decu“, rekla je Mori, govoreći o negativnom priraštaju.
Osim velike razlike u broju rođenih i umrlih i neprestanog pada nataliteta, Japan pogađa i drastično starenje stanovništva. Sa prosečnom starošću od 49 godina, Japanci su druga najstarija nacija na svetu, posle Monaka. Takođe, broj starijih od 65 godina u Japanu je čak 29 odsto, što je najveći procenat na svetu.
„Situacija sa priraštajem je alarmantna i postaje sve alarmantnija iz godine u godinu. On ne pada postepeno, već dramatično“, rekla je Mori, prenosi Blumberg.
Ona je upozorila da bi na taj način moglo da dođe do „kolapsa penzionog sistema, industrijska i ekonomska snaga bi opala, a ne bi bilo dovoljno ni regruta za vojsku da brane državu“.
I premijer Kišida nedavno je upozorio na ovaj problem, rekavši da pad nataliteta predstavlja urgentan rizik za japansko društvo, najavljujući veća ulaganja za stimulisanje rađanja dece.
Kompleks zgrada ministarstava - slamanje Tvrđave Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2020
Prvi put u novijoj istoriji: Srbija ima manje od sedam miliona stanovnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala