Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad pokušao nezapamćenu torturu zdravog razuma i promenu genetskog koda Srba /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKosovo je srce Srbije
Kosovo je srce Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Srpski narod je poslednjih decenija prošao kroz nezapamćenu torturu zdravog razuma, a to kako su na Zapadu prikazivali Srbe, naše bratstvo s Rusijom i našu istoriju, treba da se izučava kao najveća propaganda i najveći pokušaj promene genetskog koda ovog naroda, kako kaže politikolog Perko Matović.
Srećom, nisu uspeli, ističe Matović i podseća da je Zapad svojevremeno obojenom revolucijom uspeo da slomi Miloševićev režim i tada je započeo ispiranje mozga Srbima. On u svetlu ovih pregnuća Zapada objašnjava i pokušaje širenja laži da Srbija dostavlja oružje Ukrajini, kao i zapadnu opsednutost navodnim malignim ruskim uticajem u ovom regionu.
Ti pokušaji su bili ozbiljni i samo zato što je srpski narod politički svestan, kako ističe politikolog, uspeo je da se odupre.
„Kad smo se tome suprotstavili i pokazali da se brinemo o našim nacionalnim interesima videli su da Srbi politički umeju da odgovore, da nećemo sedeti i servilno čekati. Mediji su ti koji obrazuju javno mnjenje, a srpski mediji imaju pravo da prenose ono što najveći broj Srba misli i da se bave onim temama koje su najvažnije za srpski narod. Njima na Zapadu sada mnogo više od postojanja ruskih medija smeta što se i kroz srpske medije gura ta priča o našem savezništvu sa Rusijom i našim nacionalnim interesima. Njima ne bi smetalo da u Srbiji postoji Sputnjik ukoliko bi 70 posto Srba bilo za članstvo u NATO. Međutim, kad je ovakva situacija, kad postoje ovakvi srpski mediji koji mogu da pišu o čemu god hoće, onda narod bira, a narod je odabrao i u ogromnoj većini podržava Rusiju, a to je ono što Zapadu smeta“, objašnjava politikolog iz Centra za nacionalnu politiku.

Tortura zdravog razuma

U prilog tezi da je to većinsko raspoloženje Srba, Matović navodi i podatke istraživanja javnog mnjenja koji govore da je ogromna većina građana Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji, a za saradnju sa njom.
Zato se, kako kaže, i nastavlja ta psihološko-medijska bitka u kojoj sa Zapada nastoje da dezinformacijama obeshrabre jedan narod ili čak da pokušaju da proizvedu nemire – na taj način žele da okrnje podršku srpskim vlastima i eventualno ubace u igru neki režim koji bi bio servilan i po pitanju Rusije, i po pitanju Kosova i Metohije i svih ostalih srpskih nacionalnih interesa.
Kad je reč o kosovskom pitanju, Matović upozorava da Priština podržana od Zapada tamo sprovodi ono što Amerikanci nazivaju teror taktika: oni proizvedu novi problem neposredno pre nekih dogovora kako bi se o tom problemu govorilo, a onda kad taj problem deeskaliraju kažu da je to ustupak i da je “sad red na vas”.
„Mi smo u prvi mah zbog diplomatskih principa ustupali bez obzira na to što oni nisu ispunjavali svoju stranu dogovora ali zaista postoji neka granica, a sada je upravo ta granica, da pre bilo kakvog budućeg dogovora mora da se ispoštuje do postoji Zajednica srpskih opština kao forma koja je već dogovorena Briselskim sporazumom. I nema šta da se piše statut, nema šta da nama nemački nadri tink-tenkovi fondacije pišu nekakve statute“, primećuje sagovornik Sputnjika.

Priština koristi taktiku Prizrenske lige

Važno je, dodaje, i da obeshrabrimo pokušaje da nam nametnu igru Prištine, jer ukoliko bi ZSO bila samo ljuštura to nije nešto što nam odgovara.
„Moramo se vrlo pažljivo, uz podršku Rusije i Kine, iako one ne participiraju direktno u pregovorima, izboriti da se čuje naš glas i da tzv. međunarodna zajednica shvati da mi nećemo trpeti proizvoljnu volju prištinskog režima“, kaže Matović, koji sadašnje ponašanje kosovskih Albanaca poredi s onim iz vremena Prizrenske lige. I tada su, podseća, oni sprovodili etničko čišćenje i kulturni genocid, a potpuno identične taktike koriste i danas:
“Same institucije dozvoljavaju teror prosečnog čoveka nad prosečnim čovekom i to je ono što se nama danas dešava. Bilo kakve konvencije o ljudskim pravima ili bilo koja civilizacijska dostignuća koja se poštuju u Zapadnoj Evropi i na mnogim drugim mestima na planeti uopšte ne važe na Kosovu i Metohiji. Taj teror mi moramo da zaustavimo ali nemamo apsolutno nikakav alat jer Kfor, Unrpofor, Euleks ne žele ni da čuju o tome i da se bave realnom dobrobiti za srpski narod.”
Nema ni, kako konstatuje, nikakve volje političkog Zapada, pre svega SAD da spreče takvo ponašanje Prištine, već žele da zatvore kosovsko pitanje zbog čega i pokušavaju da silom nametnu francusko-nemački plan.

Zašto Kina ne bi bila posrednik

Pritom, taj plan nije jasno formulisan, pregovori i dalje traju, ali na osnovu onog što je moglo da se čuje predlagalo se nešto što krši i sam Briselski sporazum, pa da onda bude besmisleno i formiranje ZSO, napominje Matović i upravo zbog takvog pristupa zapadnih posrednika smatra da treba razmisliti o promeni formata pregovora.
„Ukoliko EU nije sposobna da reši ovo pitanje, pošto pokazuje ozbiljni nivo nesposobnosti da bilo šta reši, bilo bi sasvim u redu da se front proširi i da se ili vratimo u Savet bezbednosti, ili da u proces uključe, ako neće Rusiju zbog trenutne situacije, zašto ne Kinu. Kina se pokazala kao diplomatski ogromna sila koja je uspela da reši jedan od najkomplikovanijih sukoba na svetu a jedan od komplikovanijih u istoriji - između Irana i Saudijske Arabije. Iz kog razloga onda oni ne bi dozvolili kineskoj diplomatiji da pokuša da nađe adekvatan način? Kina koja je neutralna u Savetu bezbednosti bila bi apsolutno dobar partner. To ne mora da isključi EU, nek ostane u procesu ali da se dogovara sa Kinom“, predlaže Matović, mada je svestan da je tako nešto teško prihvatljivo za Zapad.
Na pitanje kakvi su onda instrumenti na raspolaganju Srbiji, posebno ukoliko dođe do ozbiljne ugroženosti Srba na KiM, ovaj politikolog kaže da kada bi u igri bili samo Beograd i Priština i tamošnji uzurpatorski režim, to bi bilo rešeno „za 22 sekunde“, ali da na to ne možemo da računamo jer bi odmah došlo do odgovora SAD i međunarodnih jedinica na terenu.
„Upravo zbog toga treba da pronađemo diplomatske kapacitete - da kažemo da smo dovoljno jaki da se politički, diplomatski, a zlu ne trebalo i vojno, branimo ukoliko neko bude želeo da nas ugrozi. A kad dođe do promene geopolitičke situacije u svetu naš položaj će biti dosta relaksiraniji - ovo su poslednji trzaji tog imperijalizma koji je nama i oteo KiM. Svet se menja i nama ne treba još dugo da čekamo da dođe ta naša pravda koja će nam vratiti KiM. Ako smo izdržali do sada, izdržaćemo još malo“, optimista je Matović.
Direktor Ruskog doma u Beogradu Evgenije Baranov - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
SRBIJA
Direktor Ruskog doma: Što Zapad više pritiska Srbe, oni su sve slobodniji u glavama /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala