- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski borbeni robot „marker“ ojačan dronom-kamikazom

© Press-služba Roskosmosa / RKK «Эnergiя» / Uđi u bazu fotografijaRobot "marker"
Robot marker  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Ruski borbeni robot „marker“ je u sklopu svog naoružanja dobio dron-kamikazu „Bas-80“ koji je specijalno proizveden za ovu platformu, izjavio je za Sputnjik izvršni direktor kompanije „Androidna tehnika“ Evgenije Dudurov.

„Proizveli smo dron avionskog tipa i radni naziv mu je ‘Bas-80’. Za sada se dron testira bez borbene jedinice, ali je sigurno da će imati udarnu orijentaciju. Prvobitno je napravljen kako bi se ojačao robot ‘marker’. Prvi put smo ga lansirali sa te platforme i reč je o dronu-kamikazi“, rekao je on.

Eksperti kompanije „Androidna tehnika“ trenutno rade na razvoju tehnologije za lansiranje drona, upravljanje i dolazak do cilja sa velikom preciznošću.
Težina drona-kamikaze „Bas-80“ bez borbene jedinice je 1,7 kilograma, potencijalna težina borbene jedinice je oko 600 grama uz mogućnost povećanja, domet leta je do 30 kilometara, a vreme koje može da provede na letu je do 18 minuta.
Dudorov je podvukao da su ovi dronovi lakši i jeftiniji nego oni koji se trenutno koriste u ruskoj vojsci, ali su im i zadaci jednostavniji.
Ranije je saopšteno da su četiri drona „marker“ poslata u Donbas na testiranje.
Robot „marker“ je proizvela kompanija „Androidna tehnika“ zajedno sa Fondom perspektivnih istraživanja. Robotski kompleks je težak oko tri tone i ima najnaprednije veštine autonomnog kretanja, a objekte prepoznaje pomoću tehnologija veštačke inteligencije. Autonomija platforme je obezbeđena modularnim multispektralnim sistemom, u kome se podaci obrađuju pomoću algoritama neuronske mreže.
Eksperimentalna mobilna robotozovana platforma „Marker“ na izložbi „Dan inovacija Ministarstva odbrane Rusije“  - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
Ruski robot „Marker“ ne zna za umor: Neprekidno patrolira 60 sati bez dopune goriva /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala