- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski robot „Marker“ ne zna za umor: Neprekidno patrolira 60 sati bez dopune goriva /video/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaEksperimentalna mobilna robotozovana platforma „Marker“ na izložbi „Dan inovacija Ministarstva odbrane Rusije“
Eksperimentalna mobilna robotozovana platforma „Marker“ na izložbi „Dan inovacija Ministarstva odbrane Rusije“  - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Robotizovana platforma „Marker“ može neprekidno da patrolira određenim područjem dva i po dana bez dopune goriva, izjavio je glavni konstruktor, šef laboratorije „Androidna tehnika“ Aleksej Bogdanov.

„Platforme su uspešno prošle testiranje autonomnog kretanja u dužem vremenskom periodu na poligonu preduzeća. 'Marker' se kretao unapred određenom rutom 10 sati pod različitim osvetljenjem i u različitim vremenskim uslovima. Rezerve goriva koje su preostale nakon eksperimenta bile bi dovoljne za još 50 sati kretanja, što je jedan od najboljih pokazatelja autonomnosti u svetu“, rekao je konstruktor.

Bogdanov je naveo da „Marker“ radi na dizel gorivo. Malu potrošnju - tri litra na 100 kilometara, obezbeđuje savremeni hibridni pogon i domaći visokoefikasni eletromotor specijalno napravljen za robota, koji dodaje još jedan sat kretanja na akumulatorima.
Ranije je pres-služba Fonda za perspektivna istraživanja saopštila da je robotizovana platforma „Marker“ prošla testiranje na kosmodromu „Vostočni“. Robot se kretao potpuno automatizovano zahvaljujući inteligentnom sistemu za tehnički vid.
„Marker“ proizvela je kompanija „Androidna tehnika“ zajedno sa Fondom za perspektivna istraživanja. Robotizovani sistem težak oko tri tone može biti opremljen različitim oružjem.
Taj robot je prvi put prikazan pred javnošću u Magnitogorsku još 2019. godine. Aparat je predstavljen na poligonu za robotske tehničke sisteme i komplekse. Njime može da se upravlja putem radija, a može da radi i autonomno.
Robotizovano borbeno vozilo Marker - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
RUSIJA
Rusija testirala grupu udarnih robota „Marker“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala