- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Rusija: Raspisan međunarodni konkurs za dodelu Nagrade za mir L.N. Tolstoj

© SputnikLav Tolstoj
Lav Tolstoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Upravni odbor Međunarodne fondacije Nagrade za mir L.N. Tolstoj doneo je nedavno odluku o prijemu kandidatura od 12. aprila do 12. juna za nagradu koja će ove godine biti dodeljena prvi put. Cilj je da se nagrada i ubuduće dodeljuje i to na godišnjem nivou.
Nagrada koja je nazvana u čast velikog ruskog pisca i humaniste uručivaće se za izuzetna dostignuća u oblasti aktivnosti usmerenih na omogućavanje sveopšte i jednake bezbednosti zasnovane na vladavini međunarodnog prava, sprečavanja nuklearne katastrofe, izgradnju multipolarnog i nenasilnog sveta, kao i druge značajne uspehe, koji vode jačanju uzajamnog razumevanja i poverenja, miru i saradnji među narodima.
Nagrada može biti dodeljena pojedincima i inicijativnim grupama, nacionalnim i međunarodnim javnim fondovima, organizacijama i pokretima; naučnim i istraživačkim centrima, obrazovnim ustanovama. Njima će biti uručene diploma, zlatna medalja sa likom L.N. Tolstoja i novčani deo nagrade.
O laureatima nagrade odlučivaće ugledni međunarodni žiri čiji sastav čine javno-političke ličnosti i književnici, predstavnici kulture, nauke i poslovnih krugova iz Rusije i stranih zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike, koji su poznati širom sveta i zaslužni su za jačanje saradnje među zemljama i narodima.
U razmatranje će biti uzete kandidature koje predlože međuparlamentarne i druge međunarodne organizacije, parlamenti, Vlada i ostali državni organi, javni fondovi, organizacije i pokreti, naučni i istraživački centri, obrazovne ustanove, udruženja delatnika iz oblasti nauke, kulture i umetnosti, kao i članovi žirija koji odlučuju o dodeli nagrade.
Kandidature za dodelu nagrade upućuju se Međunarodnoj fondaciji Nagrade za mir L.N. Tolstoj na adresu: 121069, Moskva, poštanski faks (a/я) 38.
U obzir će biti uzeta dokumenta na ruskom i engleskom jeziku. Fond će proceniti usklađenost dokumenata sa traženim zahtevima i predati ih žiriju.
Sredstva za isplatu nagrade i organizacioni rad za njenu dodelu dobijaju se iz dobrovoljnih priloga i fondacija.
Kartina Ge Lav Tolstoj dok radi - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
KULTURA
Večiti „Rat i mir“ – ko kome više duguje, svet Tolstoju ili Tolstoj svetu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala