Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Potresne ispovesti obolelih od raka i objašnjenja stručnjaka: Kako je NATO sejao kancer po Srbiji

CC BY-SA 3.0 / Darko Dozet - Sopstveno delo / Nato bombardovanje SR Jugoslavija.Protiv vazdušna odbrana pokušava da obori NATO bombardere.
Nato bombardovanje SR Jugoslavija.Protiv vazdušna odbrana pokušava da obori NATO bombardere. - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Veliki broj pacijenata obolelih od raka i medicinski stručnjaci okrivili su upotrebu osiromašenog uranijuma u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine za epidemiju kancera u Srbiji.
„Sumnjao sam da je moja bolest posledica NATO bombardovanja. Kada sam došao u Beograd, lekari su mi potvrdili da je bombardovanje glavni uzrok moje bolesti i da je kancer posledica bombardovanja“, kaže jedan od pacijenata, dvadesetsedmogodišnji Nemanja Miladinović, koji se nalazi lečenju u Kosovskoj Mitrovici.
Nebojša Srbljak, specijalista kardiologije, objasnio je kako je počeo da istražuje uticaj osiromašenog uranijuma, nakon što je jedan pacijent iskašljao tkivo za koje je utvrđeno da sadrži „neorganske elemente“.
Advokat Srđan Aleksić predvodi tim srpskih advokata koji je podneo prvu tužbu protiv NATO-a 2021. godine zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, u ime onih koji su nakon navodnog izlaganja dobili rak.
„Trenutno je više od 3.500 ljudi kontaktiralo moju kancelariju zbog tužbe. Reč je o vojnicima, policajcima, rezervistima i civilima koji žive na teritoriji juga Srbije i Kosova i Metohije koji smatraju da je njihov rak posledica osiromašenog uranijuma“, objasnio je Aleksić.
Sve to se poklapa i sa izjavama žrtava u Italiji - na stotine bivših vojnika koji su služili u misijama NATO u kojima je korišćen osiromašeni uranijum je umrlo, a na hiljade ih je bolesno.
NATO je priznao da je osiromašeni uranijum korišćen u sukobu na Kosovu i Metohiji 1999. godine.
SRBIJA
Kako su NATO bombe gradile – ulice smrti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala