- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski medij: Unipolarni svet sa SAD na čelu više ne postoji

CC0 / Piksabej / Planeta
Planeta - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Unipolarni svet na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama više ne postoji, Vašington ima puste želje, smatrajući da će sve zemlje sveta ponavljati američku propagandu o sukobu u Ukrajini, piše kineski list „Global tajms“ u članku zasnovanom na intervjuu sa članom Kineske akademije društvenih nauka Luom Sjangom.

„U multipolarnom svetu SAD ne mogu da okupe mnogo ljudi, kao što su to činile posle Hladnog rata. Unipolarna sila SAD više ne postoji“, navodi se u članku.

U članku se dodaje da su planovi SAD da oslabe Rusiju kroz sukob u Ukrajini propali. Vašington je razočaran neuspehom da izoluje Rusiju preko sukoba između Rusije i Evrope, a sve veći broj zemalja odbija da se pridruži stavu SAD po ovom pitanju, pozivajući na odustajanje od pumpanja Ukrajine oružjem u korist mirnog rešenja.
„Sjedinjene Američke Države moraju da priznaju da se svi globalni problemi ne mogu rešiti jednostavnim vođenjem NATO-a ili dominacijom u bloku. Ako se nadaju da će sve zemlje sveta ponoviti američku propagandu u Ukrajini, onda je to samo pusta želja u multipolarnom svetu“, ističe se u članku.
Osim toga, autori primećuju protivrečnosti između zapadnih saveznika.
„Iako su SAD i dalje sposobne da vode blokove i NATO kao jedinstveni front, pukotine u takozvanom ujedinjenom frontu postaju sve veće. Francuski predsednik Emanuel Makron već je izneo svoje mišljenje, a među američkim saveznicima sigurno će biti još neistomišljenika“, primećuje list.
U savremenom multipolarnom svetu Vašington neće moći da pridobije sve zemlje na svoju stranu, primećuje se u članku.
„Sjedinjene Američke Države su kao jedan balvan koji ne može da podrži klimavu zgradu, posebno uz jači glas drugih velikih sila koje pozivaju na mir“, zaključuje se u članku.
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
SVET
„Sa Rusijom u multipolarni svet“: Si danas u Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala