- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Sa Rusijom u multipolarni svet“: Si danas u Moskvi

© Foto : Yao DaweiKineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Predsednik Kine Si Đinping napisao je članak za „RIA Novosti“ i „Rosijsku gazetu“ o odnosima sa Rusijom i otkrio ciljeve posete Moskvi, kako vidi „ukrajinsku krizu“ i multipolarnost.

Glavne teze iz članka predsednika Kine:

Poseta Ruskoj Federaciji
„Moja poseta Rusiji ima za cilj jačanje prijateljstva, saradnje i mira. Spreman sam da zajedno sa predsednikom Vladimirom Putinom predložim nove planove i mere za otvaranje novih perspektiva kinesko-ruskih odnosa, sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje“, napisao je Si.
Prema njegovom mišljenju, kontakti na visokom nivou „igraju važnu ulogu i imaju strateški značaj“. Predsednik Kine je naveo da sastanci sa Putinom daju ton održivom razvoju bilateralnih odnosa.
O odnosima sa Ruskom Federacijom
Zemlje se pridržavaju koncepcije „večnog prijateljstva i uzajamno korisne saradnje". Odnosi se zasnivaju na principima neutralnosti, protiv su konfrontacija i nisu usmereni protiv trećih država". Veze između zemalja služe kao „etalon međudržavnih odnosa novog tipa", koji se karakterišu „uzajamnim poštovanjem, mirnim suživotom i uzajamno korisnom saradnjom".
Prema mišljenju kineskog predsednika, odnosi između Rusije i Kine za više od 70 godina su prošli veoma težak put, njihov današnji nivo je sa velikim trudom postignut i mora se sačuvati neprolazno prijateljstvo.
O međunarodnim odnosima
Države preduzimaju efikasne korake da u svetu zavlada prava multipolarnost, razviju univerzalne ljudske vrednosti i zagovaraju formiranje novog tipa međunarodnih odnosa i zajednice zajedničke sudbine čovečanstva“, navodi se u članku.
Prema rečima predsednika Kine, „multipolarnost, ekonomska globalizacija i demokratizacija međunarodnih odnosa“ je „nepovratan trend“;
O „tradicionalnim i netradicionalnim izazovima po bezbednost"
Prema njegovom mišljenju, svetu nanose štetu „hegemonija, despotizam i progon".
„Kako bi se oporavila svetska ekonomija potrebno je da se pređe veoma dug put. U međunarodnoj zajednici se podiže velika uzbuna, kao nikada pre su im potrebni načini izlaska iz krize", navodi se u članku.
Sve više zemalja teži „izgradnji čistog i lepog sveta u kojem vlada dugotrajan mir, bezbednost, zajednički procvat, otvorenost i tolerancija".
Prema mišljenju kineskog predsednika, međunarodna zajednica „jasno govori da nijedna zemlja na svetu nije superiornira od ostalih".
„Ne postoji univerzalni model državne uprave i ne postoji svetski poredak u kome odlučujuća reč pripada jednoj zemlji", dodao je on.
O rusko-ukrajinskom konfliktu
Kina zauzima „objektivnu i nepristrasnu poziciju", ulaže napore za mirne pregovore. Kina polazi od tpga da treba da se poštuju ciljevi i principi Povelje UN, da se poštuju razlozi za zabrinutost svih država u oblasti bezbednosti, da se podrže svi napori usmereni ka mirnom rešavanju ukrajinske krize i da se obezbedi stabilnost globalnih lanaca proizvodnje i snabdevanja".
Prema rečima Sija, prethodno predstavljeni plan Pekinga za rešavanje sukoba „maksimalno odražava jedinstvo stavova svetske zajednice o prevazilaženju ukrajinske krize“.
„Dokument služi kao konstruktivan faktor u neutralisanju posledica krize i promovisanju političkog rešenja. Kompleksni problemi nemaju jednostavna rešenja“, objasnio je kineski lider. Prema njegovom mišljenju, naći će se racionalan izlaz iz krize i put ka trajnom miru i univerzalnoj bezbednosti „ako se svi budu rukovodili konceptom zajedničke, sveobuhvatne i održive bezbednosti, nastavili dijalog i konsultacije u ravnopravnoj, opreznoj i pragmatičan način“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
RUSIJA
Putin: Rusija zabrinuta zbog pokušaja nekih zemalja da podriju nuklearnu bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala