- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Neophodan hitan prekid vatre u Sudanu

© AP Photo / Marwan AliSukobi vojske i specijalnih snaga u Sudanu
Sukobi vojske i specijalnih snaga u Sudanu - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Pratite nas
Moskva smatra da je neophodan hitan prekid vatre i rešavanje mogućih spornih pitanja putem dijaloga, izjavili su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.
„Ruska strana je podvukla da je neophodan hitan prekid vatre i rešenje mogućih spornih pitanja putem pregovora. Akcentovana je važnost osiguranja bezbednosti ambasade Rusije u Kartumu kao i svih građana Rusije koji se nalaze u Sudanu“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je 17. aprila specijalni predstavnik ruskog predsednika za Bliski istok i afričke zemlje, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Mihail Bogdanov primio ambasadora Sudana u Moskvi Mohameda Siradža, sa kojim je razmatrao razvoj događaja u toj afričkoj zemlji zbog oružanih sukoba između jedinica regularne vojske i Snaga za brzo reagovanje.
U subotu su u Sudanu izbile borbe između snaga za brzo reagovanje i regularne vojske. Sudanske snage za brzo reagovanje saopštile su da su preuzele kontrolu nad Palatom Republike (predsedničkom palatom) u Kartumu, međunarodnim aerodromom u prestonici i vazdušnom bazom u gradu Meroe na severu zemlje. Snage za brzo reagovanje optužile su regularnu vojsku za napad na njihovu bazu u prestonici „upotrebom svih vrsta naoružanja“.
Sudanska vojska saopštila je da izjave snaga za brzo reagovanje nisu tačne, a da sve strateške objekte, uključujući i predsedničku palatu, kontrolišu oružane snage. Vojska je takođe primetila da su ih snage za brzo reagovanje napale prve. Sudanska vojska i služba opšte bezbednosti nazvali su snage za brzo reagovanje pobunjeničkim snagama i optužili ih za napade na državne i strateške objekte. Načelnik prelaznog suverenog saveta Sudana i vrhovni komandant Oružanih snaga zemlje Abdel Fatah Burhan izdao je ukaz o raspuštanju snaga za brzo reagovanje.
Trenutno se sukobi i pojedinačni obračuni između vojske i snaga za brzo reagovanje odvijaju i u nizu drugih sudanskih provincija.
Dim iznad stambenih zgrada u sudanskom Hartumu tokom sukoba regularne vojske i snaga za brzo reagovanje - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
SVET
Sudanska vojska i snage za brzo reagovanje pristale na humanitarni koridor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala