- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Posipanju pepelom došao je kraj: Srbi će ubuduće dobro da – pamte

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICSveće
Sveće  - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Pratite nas
Sve učestalije pominjanje različitih datuma stradanja srpskog naroda u proteklom veku i njihovo obeležavanje na najvišim državnim i crkvenim nivoima uz veliku podršku javnosti pokazuje da se kultura sećanja ponovo obnavlja u srpskom narodu. Posle decenija zanemarivanja, pa čak i zataškavanja, srpskoj istoriji se polako ali sigurno vraća zasluženo mesto.
Istoričar i akademik Ljubodrag Dimić govori za Sputnjik o opasnostima zanemarivanja istorije, ali i novom trendu koji sve življe privlači i vezuje nove naraštaje za sopstvenu istoriju.
Dimić ukazuje na nekoliko faza, odnosno etapa, u vertikali kulture sećanja koja se protezala kroz 19. i čitav 20. vek. On objašnjava da je Srpstvo 19. veka bilo obuzeto kulturom sećanja, Kosovskim mitom i sećanjem na slavno doba koje je u uslovima vazalskog odnosa prema Turskoj težilo da opet dosegne nekadašnje visine.
© WikipediaSlika Paje Jovanovića Seoba Srba.
Slika Paje Jovanovića Seoba Srba. - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Slika Paje Jovanovića Seoba Srba.
U ovom maniru protekao je čitav 19. vek, a profesor Dimić tvri da su vođeni tim duhom pripremani Balkanski ratovi, dok se na mentalnoj snazi crpljenoj iz istog izvora sećanja veličanstveno dobio i Prvi svetski rat. Ipak, do zastoja dolazi stvaranjem nove države – Kraljevine Jugoslavije.
Kraljevina Jugoslavija predstavljala je jedno sasvim drugo iskustvo, pogotovo od 1929. godine kada je režim kralja Aleksandra došao do zaključka da je deset godina života u zajedničkoj državi dovoljno dug period nakon koga treba da nastane nova nacija.
Nakon pobede u Velikom ratu, 1918. godine formirano je Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije i zvanično preimenovano u Jugoslaviju. Kralj Aleksandar Karađorđević, prozvan kralj Ujedinitelj, pokušao je da vlada kućom pod čijim su se krovom obreli dojučerašnji neprijatelji iz Prvog svetskog rata.
© AP PhotoKralj Aleksandar Karađorđević
Kralj Aleksandar Karađorđević - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Kralj Aleksandar Karađorđević
Pomenuta novonastala nacija bili su Jugosloveni. Kada su Srbi u pitanju, oni su se jednim delom utopili u tu novu naciju, što je podrazumevalo osloboditi se svog sećanja, svoje kulture sećanja, svoje tradicije, običaja... i uložiti ih u zajedništvo, govori Dimić za Sputnjik.

Srbija izgubila sebe u Jugoslaviji

On ističe jednu ključnu razliku kada se govori o tome koliko je ko žrtvovao, ali i izgubio, za jugoslovensko zajedništvo. Za razliku od pripojenih naroda, žrtvu odricanja od svoje istorije i sebe samih podenili su samo Srbi. Dimić se osvrće i na „Drugu Jugoslaviju“, odnosno režim koji je zavladao nakon okončanja Drugog svetskog rata. U tom novom režimu, kultura sećanja srpskog naroda bila je gotovo zabranjena i ukinuta, što nije bio slučaj sa ostalim narodima koji su svoj identitet sticali na tome što im je prošlost dodatno prerađivana, izmišljana, ulepšavana, čak i tamo gde je, kako kaže istoričar i akademik Dimić, uopšte nije ni bilo.
© Wikipedia / Samson ČernovFotografija Samsona Černova "Izviđač Dragutin Matić - oko sokolovo"
Fotografija Samsona Černova Izviđač Dragutin Matić - oko sokolovo - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Fotografija Samsona Černova "Izviđač Dragutin Matić - oko sokolovo"

Sve ovo je podrazumevalo da kultura sećanja ne može da se poziva na ono što je bilo. Naspram toga šta je bilo, nametnut je jedan novi model u kojem su Srbi morali da se posipaju pepelom, da na svoju prošlost gledaju kritički, ali ne kritički u smislu dosezanja istine, nego da bi otišli što dalje od istine, od prošlosti. Ovaj proces se odvijao čak nekoliko decenija, tačnije pola veka i udaljavao je Srbe od potrebe da poštuju svoju istoriju, da se sećaju značajnih ličnosti iz prošlosti, da na sopstvenoj istoriji grade svoj identitet kojim će zakoračiti u neko novo vreme, priča nam profesor Dimić.

Konačno vraćanje korenima

Ipak, profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, Ljubodrag Dimić, veruje da je pogrešnoj praksi posipanja pepelom, izvinjavanja za neučinjeno i zaborava – došao kraj. Srpski narod, sa obe strane Drine, sve više, sve hrabrije i sve očiglednije obeležava datume iz svoje starije i novije istorije, upisujući u kalendar sećanja dane koje budući naraštaji moraju znati i poštovati.
© Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićMural posvećen herojima sa Košara u Kraljevu.
Mural posvećen herojima sa Košara u Kraljevu. - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Mural posvećen herojima sa Košara u Kraljevu.
Poslednjih desetak, petnaest godina, praksa zanemarivanja svoje istorije polako je počela da se menja, što je dobro. To vodi ka tome da Srbi opet zadobiju svoj identitet, da steknu svest o sebi, o svojoj prošlosti, o svom značaju. U okviru te samosvesti, mora, naravno, postojati i doza kritičnog odnosa, korigovanja onoga što u istoriji jednog naroda nije bilo dobro i šta može biti izbegnuto u budućnosti. U tom kontekstu, negovati danas kulturu sećanja jedan je od primarnih zadataka ne samo kulturnih institucija, ne samo onih koji su u istorijskoj nauci zarobljeni svojim istraživanjima, već i šire društvene zajednice, pa i države koja na tome mora da insistira, zaključuje profesor Ljuba Dimić za Sputnjik.
Groblje u Višegradu gde su sahranjeni ruski dobrovoljci - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
DRUŠTVO
Dan kada su ruski golobradi mladići ginuli za Republiku Srpsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala