- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dan kada su ruski golobradi mladići ginuli za Republiku Srpsku

© Ustupljeno SputnjikuGroblje u Višegradu gde su sahranjeni ruski dobrovoljci
Groblje u Višegradu gde su sahranjeni ruski dobrovoljci - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Srpski narod u Bosni i Herecegovini branili su devedesetih i ruski dobrovoljci. Borilo ih se više stotina, mahom golobradih mladića. Višegrad 12. aprila obeležava Dan ruskih dobrovoljaca, a ove godine vence su položili predstavnici Vlade RS, Udruženja „Zavjet“, Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva Crne Gore, opštine Višegrad i boračke organizacije.
Gradonačelnik Višegrada Mladen Đurević izjavio je kako je pomoć ruskih trupa u odbrani Republike Srpske bila od velikog značaja, pre svega u psihološkom smislu.
Nama je tada mnogo značilo i samo saznanje da nismo sami, da imamo jakog saveznika, a to je naša bratska zemlja Rusija. I danas dok ih pominjemo, treba istaći da oni pri dolasku nisu imali nikakve lične koristi, izuzev da nam pomognu da se odbranimo, da sačuvamo našu zemlju i naš narod. Njihove zasluge u toj odbrani su velike, rekao je Đurević.
Za Dan dobrovoljaca odabran je 12. april, dan kada su 1993. godine u odbrani Višegrada nastradala tri ruska dobrovoljca – Vladimir Safonov, Dmitrij Popov i najmlađi on njih, dvadesetogodišnji Konstantin Bogoslovski. Konstantinova majka Ljudmila takođe je prisustvovala obeležavanju, kao i svake godine.
U kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske upisan je i Dan ruskih dobrovoljaca.
Pogledajte film o ruskim dobrovoljcima:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala