- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Preteča „somborskog ringišpila“ – „rampa iz Zaira“ koja stoji već 29 godina

© AFP 2023 / -Dikembe Mutombo
Dikembe Mutombo - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
Pratite nas
Kad si mrtav u Denveru možeš biti samo naslov poznatog filma, a ukoliko si živ pred tobom se otvori mnogo bolja opcija – da dok još zemljom hodiš uđeš u istoriju NBA lige. To je u prvom kolu plej-ofa najjače svetske lige 1994. godine uspelo košarkašima Denver Nagetsa.
Čekajući početak plej-ofa ovogodišnjeg NBA plej-ofa u kom će igrati ekipa Nikole Jokića prisećamo se velike pobede Denver Nagetsa nad Sijetlom iz 1994. godine kada su Nagetsi kao osmi nosioci eliminisali Sijetl Supersonikse. Denver će u noći između nedelje i ponedeljka započeti seriju protiv Minesote.
Za Sputnjik piše Dragan Stojić, istraživač u oblasti sportske i političke istorije.
Denver je tada predvodio (udahnite duboko i širom otvorite oči!) Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Žan Žak Vamutombo, uz Bena Valasa najbolji odbrambeni igrač svih vremena i jedini koji je zvanje prvog defanzivca lige stekao u dva veka, ukupno četiri puta.
Možda bi legendarni Miodrag Petrović Čkalja postao pobednik Dakar relija, a ne suvozač kamiona u kultnoj jugoslovenskoj seriji “ Kamiondžije”, da mu je predavač u večernjoj školi, umesto da nabroji imena četvorice dahija, zatražio da izgovori puno ime košarkaša rodom iz DR Konga (tadašnjeg Zaira), a igrači Sijetl Supersoniksa (današnja Oklahoma Siti Tander) po završetku serije utakmica odigrane na startu doigravanja za titulu šampiona pre 29 godina od šoka nisu znali ni svoja imena da izgovore, kamoli onog koji im je izbio novac iz džepa, jer su zarad praćenja nastavka plej ofa morali da kupe ili TV prijemnike ili ulaznice.
Osim materijalnog troška, izabranicima trenera Džordža Karla ispostavljen je i istorijski račun, pošto su postali dosad jedini vodeći tim u ligaškom delu sezone (62 pobede na 82 utakmice) koji je već nakon prve runde prsten namenjen prvaku mogao videti samo u izlogu NBA juvelirnice, uprkos činjenici da su Soniksi u prve dve utakmice na svom terenu “zlatno grumenje” iz Kolorada rutinski pretvorili u šljaku.
Međutim, čim su promenili orbitu „nadzvučni“ su iz meča u meč počeli gubiti kompresiju, a sve je krenulo od trećeg susreta, prvog u kom je Denver, sa jedva nadpolovičnim procentom uspešnosti u regularnom delu takmičarske 1993/94, kao domaćin započeo prokopavanje puta do drugog kola doigravanja.
Već u uvodnom delu susreta je sastav Dena Ajzela pokazao da ubojito oružje čuva u svojoj Meknikols Sports areni, pa je prednost od 15 poena ostvarena u prvih 12 minuta igre, a kasnije samo održavana. Najjače je pucao Redži Vilijams, strelac 31 poena, dok je Dikembe Mutombo obruč Nagetsa izgleda branio lopatom, o čemu govori i statistika – Zairac je upisao vanserijskih šest blokada, usput je zabeležio 19 poena i 13 skokova i klub iz grada poznatog po retkom vazduhu je mogao lakše da diše. Trijumf rezultatom 110:93 garantovao je uzbudljiv nastavak rata. Niz poraza Nagetsa u plej ofu star šest godina je okončan.
© AFP 2023 / -Dikembe Mutombo
Dikembe Mutombo - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2023
Dikembe Mutombo
Novi okršaj na parketu Denvera ne samo da je iznova prizemljio „supersonične“, već su se na velikoj nadmorskoj visini, jednom od „krovova“ Sjedinjenih Američkih Država, osećali kao na drugoj planeti, iako su tokom celog susreta leteli uz samu granicu prolaska u naredni krug.
U izjednačenoj utakmici su uglavnom bili u vođstvu, nakratko im je ponestalo kerozina 4,5 minuta pre završetka regularnog toka utakmice, ali su uspeli da nadoknade zaostatak od četiri poena i Robert Pek je „trojkom od zlata“ Nagetse doveo u rezultatski egal s protivnikom, mada su on i Redži Vilijams propustili priliku da pre produžetka steknu status dijamanata današnjeg kolektiva Nikole Jokića.
U dodatnih 300 sekundi Sijetl je ličio na onog ko izgubi konja čuvajući potkovicu.
Plašeći se učinka Lafonsa Elisa i Mahmuda Abdul Raufa, košarkaši ekipe s krajnjeg severozapada SAD nisu obratili pažnju na ostale, omogućili su da im pomenuti Vilijams baci zlatnu prašinu u oči, tako da ne čudi što su u dodatnih pet minuta na semafor „stavili“ svega tri poena, domaći 12 i zbir je pokazao 94 na strani Denvera, 85 na kontu Soniksa.
Voljom pravila su najniže plasirani u „kosturu“ Zapadne konferencije u odlučujućem meču morali na lansiranje u Sijetl, no, ne da nisu poslati van plej of orbite, nego su Supersonikse sveli na nivo papirnih aviona iz crtanog filma o Lajavom krelcu.
Izjednačen dvoboj, rivali su „uzeli“ po dve četvrtine, sve do poslednjih dela igre ni Teslin klon ne bi mogao pogoditi ko će se po poslednjem zvuku sirene radovati, mada bi na 3-4 minuta pre kraja i najveća cicija iz kanjona Kolorado uložila grumen zlata na trijumf Nagetsa, koji su stekli velikih sedam poena prednosti.
Soniksima su polomljena krila, ali su motori i dalje funkcionisali, pa je ateriranje odloženo ispaljivanjem dalekometnog projektila iz ruku Kendala Gila na manje od sekunde pre isteka 48. minuta igre.
Početak produžetka domaćin je počeo na turbo pogon, a završio u stilu „ima li pilota u avionu?“
Mada je u četiri navrata sirena za kraj napada razočarala ekspediciju Denvera i njegove pristalice, Mutombo i Redži Vilijams nisu.
Preusmeravajući Šona Kempa, Gerija Pejtona i ostale na pogrešan kolosek, uspeli su u zaključnih 30 sekundi da im po jednom spuste „rampu“, a svoj tim ubace u polufinalnu kompoziciju Zapada NBA lige. Mutombo jeste pucao topovima od blata (svega 8 poena i jedva oko trećine ubačenih šuteva iz igre), ali je zato skokovima i blokadama od zlata (15/8) zaokružio košgeterski doprinos Roberta Peka (23), što je bilo dovoljno za pobedu 98:94, zahvaljujući kojoj Denver Nagetsi postali peti tim u dotadašnjoj istoriji lige koji je nadoknadio deficit od dva početna poraza u seriji.
Dok se u Sijetlu tugovalo, u Denveru su učili Dikembeovo puno ime.
I ostali su živi.
Koliko može Denver skoro 30 godina kasnije?
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
SPORT
Jokić je Amerikancima ponovo pokazao da su on i Embid dva različita sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala