- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Situacija u Kijevsko-pečerskoj lavri mirna; održana Božanstvena liturgija

© AP Photo / Efrem LukatskyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
Situacija u Kijevsko-pečerskoj lavri na Veliku subotu je bila mira, a u tom manastiru održaba je božanstvena liturgija, prenose mediji.
Istovremeno, mitropolit Pavel, koji se nalazi u kućnom pritvoru, objavio je video u kojem je poručio da je Ukrajini potreban mir i jedinstvo oko crkve.
„Želeo bih da svima poželim zdravlje, mir i dugovečnost. Uvek smo se molili i danas se molim za našu zemlju kojoj je potreban mir i jedinstvo oko crkve“, poručio je on.
Podsetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Počajevska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
RUSIJA
Bivši ukrajinski premijer: Vlasti od 2014. godine otele od kanonske UPC više od 600 hramova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala