- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska i Mađarska zabranili uvoz prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaŠtand sa sirevima na IX sajmu turizma "Otvoreni Krim" u Simferopolju
Štand sa sirevima na IX sajmu turizma Otvoreni Krim u Simferopolju - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
Poljske vlasti zabranile su uvoz prehrambenih proizvoda iz Ukrajine do 30. juna, a na spisku su se našli proizvodi i biljnog i životinjskog porekla.
Kako se navodi, zabranjen je uvoz žitarica, šećera, suve hrane, hmelja, lana i konoplje, voća i povrća kao i prerađevina, zatim vino, govedina i teletina, mleko i mlečni proizvodi, svinjetina, jagnjetina, jaja, živina, ali i etil alkohol poljoprivrednog porekla i pčelinji proizvodi.
Ova zabrana stupila je na snagu od trenutka objavljivanja.
Ranije su brojne organizacije koje ujedinjuju poljske poljoprivrednike protestovale zbog uvoza i skladištenja ukrajinskog žita radi naknadnog izvoza preko Poljske u druge države. Farmeri su izjavljivali da ukrajinsko žito nije odgovarajućeg kvaliteta i da su zbog njega cene domaćih proizvoda naglo pale, a moguće je da u silosima neće biti mesta za nov rod.
Prema zvaničnim podacima Poljske, tokom prethodne godine iz Ukrajine je u zemlju uvezeno oko dva miliona tona žita.

Mađarska takođe zabranila uvoz

Ubrzo nakon Poljske oglasila se i Mađarska koja je saopštila da je zabranila, takođe do 30. juna, uvoz žitarica, uljarica i niza drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Navodi se i da Mađarska do 30. juna, dokle će trajati zabrana, očekuje od EU da preduzme mere za zaštitu evropskih poljoprivrednika i da redefiniše pravila bescarinskog uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
SVET
Poljska stopira uvoz ukrajinskog žita - štiti sopstvene farmere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala