- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska stopira uvoz ukrajinskog žita - štiti sopstvene farmere

© Sputnik / Ivan Rodionov / Uđi u bazu fotografijaŽito
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
Vlada Poljske ovlastila je ministre nadležnih resora da privremeno zabrane uvoz žita iz Ukrajine, kao jedan od načina zaštite poljskih farmera, navodi se u saopštenju poljske Vlade.
Na sednici Vlade u Varšavi ministar poljoprivrede i seoskog razvoja Robert Telus izneo je tekuće probleme, koji se tiču uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
„Članovi Saveta ministara kojima predsedava premijer Mateuš Moravjecki razmotrili su moguća rešenja i formalne aktivnosti koje Poljska može da preduzme radi zaštite njenih farmera i potrošača“, ističe se u saopštenju.
Nakon sednice, Vlada je ovlastila ministra poljoprivrede i seoskog razvoja, kao i ministra za razvoj i tehnologije da izdaju odgovarajuća zakonodavna akta u oblasti zaštite poljoprivrednog tržišta u Poljskoj, uključujući privremenu zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Naglašava se da su resorni ministri „u stalnom kontaktu sa ukrajinskim vlastima u cilju rešavanja teške situacije, koja se odnosi na destabilizaciju na poljoprivrednom tržištu“.
Ranije su brojne organizacije, koje ujedinjuju poljske poljoprivrednike protestovale zbog uvoza i skladištenja ukrajinskog žita radi naknadnog izvoza preko Poljske u druge države. Farmeri su izjavljivali da ukrajinsko žito nije odgovarajućeg kvaliteta i da su zbog njega cene domaćih proizvoda naglo pale, a moguće je da u silosima neće biti mesta za nov rod.
Prema zvaničnim podacima Poljske, tokom prethodne godine iz Ukrajine je u zemlju uvezeno oko dva miliona tona žita.
Ranije su bugarski proizvođači žita protestovali protiv uredbe EU koja dozvoljava bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda. Demonstranti su blokirali saobraćaj na dva prelaza na granici sa Rumunijom.
Mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ izjavio je da je Mađarska odlučila da pooštri kontrolu tranzita žita iz Ukrajine preko svoje teritorije kako bi se uverila da ono stiže zaista na predviđeno odredište a ne ostaje na tržištu centralne Evrope.
Zrno pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Poljska predlaže EU: Podelimo ukrajinsko žito
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala