- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mesi kod Ronalda je samo početak – pravi se nova moćna liga sveta

© AP Photo / Hussein MallaKristijano Ronaldo, Lionel Mesi
Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
Pratite nas
Kristijano Ronaldo je privukao pažnju svetske javnosti u decembru odlukom da pređe u sudijski Al Nasr, njegovim stopama lako bi mogao da krene i Lionel Mesi ovoga leta. I dok dve najveće zvezde svetskog fudbala podižu popularnost Saudijske Arabije i njenog fudbala, stižu najave da će kvalitet fudbala u toj zemlji biti dodatno pojačan. Planski.
Saudijska Arabija će u decembru prvi put biti domaćin Svetskog klupskog prvenstva u fudbalu, a pripremaju se i za kandidaturu za Svetsko prvenstvo 2030. zajedno sa Egiptom i Grčkom. Saudijska Pro liga je za samo mesec dana od dolaska Ronalda, od anonimne postala izuzetno popularna, pa se prenosi u Portugaliji, Italiji, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj, i u Srbiji.
Najveći fokus je naravno na Ronaldovim utakmicama za Al Nasr i mogućnost da Mesi potpiše za najbolji saudijski tim Al Hilal kada mu na leto bude istekao ugovor sa Pari Sen Žermenom. Sudijci su već osetili kako bi izgledalo da imaju u istoj ligi Portugalca i Argentinca u različitim bojama tokom prijateljskog meča 19. januara u Rijadu između Al Nasra i PSŽ-a. Ronaldo i Mesi ne igraju u istoj ligi od 2018. kada je Portugalac prešao iz Reala u Juventus.
Međutim, izvori iz Saudijske Arabije otkrili su američkom ESPN-u da postoji jasan plan da 50 fudbalera iz najboljih liga Evrope (Engleske, Francuske, Nemačke, Italije i Španije), kao i Portugalije, pređe u saudijsku Pro ligu već ovog leta. Plan, koji finansira i podržava saudijsko Minstarstvo sporta, predviđa angažman za fudbalere kojima ističu ugovori, a koje klubovi iz ove zemlje budu poželeli da angažuju.
Mesi je daleko najpoznatije ime kome ističe ugovor ovog leta, ali tu su još i Bobi Firmino (Liverpul), Ilkaj Gundogan (Mančester siti), Adama Traore (Vulvs), Džeri Mina i Abdulaj Dukure (Everton) koji bi mogli da budu zanimljivi Saudijcima. Karim Benzema bi trebalo da produži ugovor sa Realom i ostane u Madridu, ali za ostale igrače Saudijci vide šansu zahvaljujući finansijskim poteškoćama koje imaju klubovi širom Evrope.
Prema planu, svaki saudijski klub bi mogao da ima osam stranih igrača u timu, od kojih bi maksimalno sedmorica mogli da se nađu u protokolu. Trenutno u ligi od 16 timova, nijedan tim nema više od šest stranaca, što je dozvoljena kvota. Očekivanja su da ovo leto donese rapidan porast kvaliteta klubova zahvaljujući talasu popularnosti od dolaska Kristijana Ronalda.
Da su pregovori sa raznim igračima u punom jeku, američkim medijima je potvrdio i jedan fudbalski agent koji je otkrio da je pregovarao sa klubovima iz Saudijske Arabije oko angažovanja fudbalera i to reprezentativaca Španije, Maroka i Kolumbije, uz napomenu da se pregovara i sa top trenerima koji hoće da rade u Saudijskoj Arabiji.
Ipak, uprkos neverovatnoj plati koju je dobio Ronaldo, i onoj koja se spominje za Mesija, saudijski izvori kažu da su njih dvojica presedan i izuzetak i da će ostale zvezde koje dođu morati da se zadovolje sa realnim primanjima.
„Ovo neće biti kao kineska Super liga od pre nekoliko godina. Nije plan da se samo troše neograničeno sume novca. Saudijska arabija je u perodu rapidne tranzicije i fudbal i sport imaju važnu ulogu u tom procesu, naročito posle Mundijala u Kataru, od kada je saudijska liga postala najbolja u regionu.“
„Ali nije bitno samo da platiš i dovedeš 50 top fudbalera sveta. Bitno je da se postepeno podiže kvalitet i profil lige, da ona bude privlačna za top fudbalera podjednako kao i lige petice“, dodaje sagovornik ESPN-a.
Gari Kuk, nekadašnji izvršni direktor Mančester sitija, u januaru je angažovan na istoj poziciji u saudijskoj Pro ligi. Plan brzog angažovanja top zvezda ovog leta jednak je kao i ona „ubrzana strategija“ koju je izveo u Mančester sitiju 2008. kada je šeik Mansur bin Zajed preuzeo taj klub.
Čitav postupak dovođenja igrača vodiće Saudijski javni investiciioni fond koji je i većinski vlasnik Njukasla, s tim da će pojačavanja klubova lično nadgledati Ministarstvo sporta. Neki klubovi su bogatiji i atraktivniji za potencijalna pojačanja. Al Hilal i Al Nasr sa sedištem u prestonici Rijadu imaju najveće resurse, kao i Al Itlihad iz Džede koji trenira Portugalac Nuno Espirito Santo.
Ulazak Saudijske Arabije među glavne igrače na svetskom fudbalskom tržištu mogao bi da naiđe na dobrodošlicu i kod mnogih klubova u Evropi koji pokušavaju da smanje platne račune i oslobode se najplaćenijih fudbalera u sledećem prelaznom roku. Posle Katara i Abu Dabija, koji su preko PSŽ-a i Mančester sitija, postali globalni igrači u svetu fudbala, i Saudijska Arabija planira svoj ambiciozni prodor na veliku scenu.
Evropa ostaje glavna lokomotiva i pokretač fudbala, ali čini se da su pare i moć sada uveliko na Srednjem istoku.
Konstantin Hacidakis - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
SPORT
Licemerni Britanci: Mitrovića su razapeli, a za lakat u vilicu – ništa!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala