Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jedinstveno u borbi za prava Srba: Šta je pokazao sastanak Vučić –Dodik

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić, Milorad Dodik i Željka Cvijanović
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
Pratite nas
Srbi su pokazali da su jedinstveni i da samo na taj ničin mogu da se bore za prava našeg naroda i na Kosovu i Metohiji, i u Republici Srpskoj, ocenjuju sagovornici Sputnjika posle sastanka Vučić- Dodik.
Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj, kao i infrastrukturnim projektima na kojima zajedno rade.
Dodik je rekao da se radi na degradiranju dejtonskog položaja RS i da se razmišlja o samostalnosti ili ocepljenju tog entiteta, dok je Vučić istakao da Srbija Dejtonski mirovni sporazum smatra suštinom funkcionisanja Bosne i Hercegovine.

Jedinstvo Srba najbitnije

Anđelko Kozomara, politički analitičar iz Banjaluke, i Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, ovaj susret su okarakterisalo kao potreban i koristan za obe strane koji simbolizuje jedinstvo srpskog naroda.
Stevica Deđanski ističe da je jako bitno da se ovakvi sastanci održavaju i to iz, kako navodi, više razloga.
„To pokazuje da je interes srpskog naroda ma gde bio zajednički. Tako nije bilo pre deceniju i duže i zato je važno da svuda, u svim zemljama gde žive Srbi, pokažemo ovakvo jedinstvo, jer nam to omogućava da u bilo kojim pregovorima pokažemo da smo na jednoj strani, kako Srbija u borbi za Kosovo i Metohiju tako i za Republiku Srpsku koju hoće da ugase,“ ističe Deđanski.

Ne dozvoljavamo ponižavanje

To je, kako kaže, dobra poruka da se taj zajednički stav pokaže, ali i to da mi nismo remetilački faktor ni u BiH, ni na KiM.
„Ujedno ovo je pokazatelj da mi nećemo dozvoliti da neko tako što krši međunarodno pravo unižava Srbiju i srpski narod,“ napominje Deđanski.
Kozomara se osvrnuo i na činjenicu da je mnogima u opoziciji u RS susret dva srpska lidera začepio usta.
„Ovaj sastanak će najviše razočarati opoziciju u RS koja uporno tvrdi da Vučić neće više da se sastaje sa Dodikom. Dakle, oni su na najbolji mogući način demantovali te njihove zle slutnje, a što se tiče onoga što su u javnosti njih dvojica rekli, verujem da to nije sve o čemu su razgovarali i da su verovatno mnogo toga jedno drugom rekli i dogovarali nešto što nije za širu javnost,“ uveren je Kozomara.
Ono što smo čuli, kaže naš sagovornik, jeste da je Srbija ponovo najavila pomoć za opštine u RS i za izgradnju škola, obdaništa i tako dalje.
„I ovo mnogo govori o odnosima, jer Srbija i dalje namerava da u RS izgradi hidroelektranu kao i aerodrom u Trebinju koji već tri godine bez razloga i nezakonito koče institucije iz Federacije, odnosno bošnjački deo ovih institucija,“ napominje naš sagovornika.

Beograd poštuje Dejton

Kozomara smatra da ovaj razgovor ima višestruki značaj što se tiče ekonomske i privredne saradnje, ali ističe da smo ostali bez odgovora Beograda na Dodikovu izjavu o osamostaljenju RS.
„U ovom trenutku kada Beograd vodi žestoku borbu za Kosovo i Metohiju nije u interesu da podržava secesiju u drugoj državi. Ali bilo bi zanimljivo šta su o tome pričali nasamo i kakav je stav iznet u njihovom razgovoru u četiri oka,“ primećuje Kozomara.
Dodik je tokom razgovora istakao da je „situacija potpuno bremenita i opterećena stalnim zahtevima da se razgradi ustavni, dejtonski sporazum Republike Srpske i da su oni kulminirali u jednom ignorantskom, ciničnom i bezobraznom zahtevu da se postavi imovina kao sada problem na nivou Bosne i Hercegovine".
Vučić je ponovio daa smatra da je dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da ćemo uvek podržati ono što je dogovor sva tri konstitutivna naroda uz poštovanje Dejtonskog sporazuma.
Vučić i Dodik rekli su i da će u naredne dve nedelje biti održana zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade RS na čijem dnevnom redu će biti izgradnja dva memorijalna centra posvećena žrtvama logora Jasenovac iz Drugog svetskog rata, jedan u Donjoj Gradini i Beogradu.
Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
SRBIJA
Dodik: Rekao sam Vučiću da razmišljamo o donošenju odluke o samostalnosti Srpske /video/
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
SRBIJA
„Srbija neće hrliti u sukob sa Rusijom i Kinom“: Vučić odgovorio na izjave izaslanika SAD /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala