Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dodik: Rekao sam Vučiću da razmišljamo o donošenju odluke o samostalnosti Srpske /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićObraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku u Beogradu upoznao predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjim problemima BiH i pokušajima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske.
Dodik je naveo da su ti pokušaji kulminirali ignorantnim, ciničnim i bezobraznim zahtevima da se imovina postavi kao problem na nivou BiH.
„Angažman jednog dela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se degradira i još više usložni ustavni položaj Republike Srpske. Došli smo do trenutka u kojem to pitanje ne možemo da odlažemo i naša odbrana je, kao reakcija na sve to, da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcepljenju Republike Srpske“, rekao je Dodik.
Dodik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, istakao da Republika Srpska ne traži ništa osim onog što je već rešeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.
Ponovio je da se Republika Srpska zalaže za neutralnost, prateći poziciju Srbije.
„Saradnja sa NATO može, ali mi smo to sad obustavili dok ne definišemo poziciju, ali članstvo ne dolazi u obzir“, poručio je Dodik.

Podržaćemo dogovor sva tri naroda u BiH

Vučić je kazao da ga je Dodik upoznao sa njegovim viđenjem stanja u BiH i o odnosu prema RS, kao i borbi i pokušajima Srpske da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.
„U ime Srbije rekao sam da mi smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja BiH i, razume se RS, i da ćemo uvek podržati dogovor sva tri konstitutivna naroda uz poštovanje Dejtonskog sporazuma“, istakao je Vučić.
Najavio je da će na sledećoj zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske biti iznet predlog zaključka o izgradnji dva memorijalna centra — jedan u Donjoj Gradini, a drugi u Beogradu.
„Imaćemo predlog zaključka o izgradnji dva memorijalna centra, konačno krećemo u realizaciju, jednog u donjoj Gradini, a 23. (aprila) ćemo imati i skup i obeležavanje stradanja srpskog naroda u Jasenovcu u Donjoj gradini na teritoriji RS, i jednog memorijalnog centra u Beogradu posvećenog jasenovačkim žrtvama“, naveo je Vučić.
On je dodao da će se time baviti Ministarstvo za rad, a da će u upravljačkom timu biti i predsednici, predsednici Vlada i predsednici Skupština.
Vučić je najavio da će Srbija izdvojiti pomoć za još pet opština u Republici Srpskoj.
„Mi ćemo, pored nekih opština koje smo pomagali u Republici Srpskoj, ali i na teritoriji FBiH, dodatno pomoći i Sokocu, Rudom, Višegradu, Nevesinju i Bileći“, naveo je Vučić.
Dodik je precizirao da će zajednička sednica vlada Srbije i Srpske biti održana u Banjaluci.
On je rekao da ostaje da se vlade dogovore o terminu održavanja sednice i da očekuje da to bude u naredne dve sedmice.
Dodik i Vučić su prethodno razgovarali u Vili „Mir“, a sastanku su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala