Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ekonomski paket za Srbe na KiM – jasna poruka i Prištini, i Briselu

© AP Photo / Bojan SlavkovicZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
Pratite nas
Mnogo značajnije od same sume koju je Beograd kao dodatni paket izdvojio za Srbe u južnoj srpsko pokrajni je poruka koja je na taj način poslata u Aljbinu Kurtiju i međunarodnoj zajednici, a to je Beograd nema nameru da odustane od podrške Srbima na KiM, kaže Zoran Anđelković.
Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su u razgovorima sa Srbima sa Kosova i Metohije, osim o bezbednosnoj i političkoj situaciji, razgovarali i o paketu dodatnih socio-ekonomskih mera u vrednosti od 28 miliona evra, koji će im odmah biti na raspolaganju.

Jasan signal Prištini i Briselu

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, za Sputnjik ocenjuje da ovaj potez naše države pokazuje jedinstven stav političkog Beograda prema našem narodu na KiM.
„Važno je prvo da iza celog tog paketa stoji celo državno rukovodstvo Srbije čime je pokazano da Beograd stoji iza Srba iz naše južne srpske pokrajine u svakom pogledu. Dakle, ne samo u političkom već i u ekonomskom i socijalnom,“ ističe Anđelković.
Kako kaže, sama suma koja je izdvojena svojevrsna je poruka i vetar u leđa našim ljudima koji žive na KiM, ali i poruka koja je poslata i Prištini, i međunarodnoj zajednici .
„Ovde nije pitanje samo brojki, iako su i one značajne već i činjenica da će se zaposliti značajan broj ljudi, da se podstiče natalitet… Ovaj čin je poruka kojom je jasno stavljeno do znanja i Aljbinu Kurtiju ali i Briselu da Beograd neće stajati skrštenih ruku kada je reč o odnosu prema Srbima na KiM,“ napominje Anđelković.
Svako pametan, dodaje naš sagovornik, razumeće da se ovde ne radi samo o pukoj novčanoj pomoći.
„Dakle, ovo je dokaz da Beograd ima nameru da i u ekonomskom i u socijalnom kao i političkom i bezbednosnom smislu zaštiti naš narod na Kosovu i Metohiji,“ ističe naš sagovornik.

Podsticaj za opstanak

Vučić je naveo i još nekoliko mera kao pomoć Srbima na KiM u okviru dodatnog ekonomskog paketa pomoći od kojih se prvi odnosi na povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra. Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade, u vrednosti od oko 5.606.000 evra. Dodatni podsticaj namenjen je za lica sa visokom i višom spremom koja će dobiti naknade od 45.000 i 80.000 dinara.
Kao treća tačka je izdvojeno unapređenje rada zdravstvenih ustanova gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara, što je sa dodatkom oko dva miliona evra mera kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na KiM.
Podsticaj mladim bračnim parovima biće 50.000 za prvorođeno dete.

Ponoć za žene preduzetnike

Kao peta ekonomska mera izdvojeno je ulaganje u razvoj privredne delatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava. Za ovo sredstva idu iz budžeta Ministarstva privrede, gde će minimalni iznos subvencije biti 100.000 dinara, a maksimalni 600.000 dinara, što za male firme može da bude od velikog značaja.
Za razvoj poljoprivredne delatnosti, kroz nabavku opreme, mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme Beograd je planirao uloži 200 miliona dinara, a za dodatno za otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina zbog izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ukupno 2,56 miliona. Za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica i putnih objekata izdvaja se 6,83 miliona evra.
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
SRBIJA
Pred pregovore u Briselu: Beograd ostaje dosledan – nema drugih tema osim formiranja ZSO
Hram Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
SRBIJA
Vučić: SPC smatram jednom od najvažnijih institucija za opstanak srpskog naroda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala