- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Velt“: EU došla do otrežnjujućeg zaključka – zamrznuta imovina će morati da se vrati Rusiji

© Sputnik / Natalья SeliverstovaCentralna banka Rusije
Centralna banka Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Evropska komisija je priznala da će zamrznuta imovina Centralne banke Rusije morati da se vrati toj zemlji nakon okončanja sukoba u Ukrajini, piše nemački list „Velt“, pozivajući se na neobjavljeni dokument komisije.
Naime, eksperti Evropske komisije navode da se, sa pravne tačke gledišta, imovina Centralne banke Rusije ne može tek tako predati Ukrajini.
„Da li EU može da iskoristi taj novac za obnovu Ukrajine? Politička volja postoji, ali su pravne prepreke visoke. Evropska komisija dolazi do otrežnjujućeg zaključka: zamrznute rezerve ne treba dirati pošto će jednog dana, kada se sukob završi, one morati da se vrate Rusiji“, navodi se u članku.
S tim u vezi Evropska komisija predlaže da se zamrznuta imovina ruske Centralne banke uloži u evropske državne obveznice, da se zarada od toga preda Ukrajini. Komisija procenjuje da bi godišnji prihod od kamate bio 2,6 odsto.
Ističe se da je ta „vanredna mera verovatno pravno moguća“.
Kako je navelo nekoliko neimenovanih sagovornika lista, Evropska komisija se sada suočava sa poteškoćama tokom potrage za ruskom imovine u inostranstvu pošto su mnoge evropske zemlje odbile da pruže podatke o tome.
Prema pisanju „Velta“, od proleća 2022. godine Evropska unija je zamrznula oko 300 milijardi evra ruskih zlatnih i deviznih resursa. Međutim, Evropska komisija nije uspela da konfiskuje ta sredstva pošto takav mehanizam ne postoji u međunarodnoj praksi, a takav korak bi još više narušio poverenje ostalih država sveta u pouzdanost čuvanja sredstava u zapadnim bankama.
 Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
RUSIJA
Zapad će pre ili kasnije morati da vrati zamrznutu rusku imovinu – i to možda sa kamatom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala