- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Ograničen pristup dokumentima i poverljivim podacima koji su iscurili u javnost

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Pentagon je, radi zaštite nacionalne bezbednosti SAD i njihovih saveznika nadalje ograničio pristup dokumentima resora koji su procurili, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer tokom brifinga.
„Pentagon je objavio da je preduzeo mere kako bi nadalje ograničio pristup poverljivim informacijama. Razmatramo poteškoće po nacionalnu bezbednost i mogu da dodam da u cilju smanjenja uticaja koji može da ima objava tih dokumenata na nacionalnu bezbednost SAD, kao i naše saveznike i partnere, shvatamo to veoma ozbiljno, istraga se nastavlja. Ministarstvo odbrane preduzelo je mere za ograničenje pristupa tim dokumentima“, objasnila je Žan-Pjer.
Ona je, međutim, izbegla da odgovori koliko je ozbiljno bilo to curenje poverljivih dokumenata.
Portparolka nije želela da komentariše ni navode „Vašington posta“ koji je, pozivajući se na učesnika čet grupe „Diskord“, gde su se pojavili materijali, objavio da je osoba koja stoji iza curenja tajnih dokumenata Sjedinjenih Američkih Država izjavila da ih je dobila u nekoj vojnoj bazi.
Izdanje „Tajms“ je, pozivajući se na izvor iz oblasti bezbednosti objavilo da Pentagon ne zna koliko još informacija može biti objavljeno na osnovu tajnih američkih dokumenata koji su „procurili“ na mreže.
Mediji su ranije objavili da Pentagon istražuje curenje na društvenim mrežama materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju. List „Njujork tajms“ je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže „ruskim provladinim kanalima na Telegramu“.
Međutim, u petak je objavljeno o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na internet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna. Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
RUSIJA
Zaharova o procurelim dokumentima Pentagona: Približavaju se izbori u Americi...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala