Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Traže totalno podaništvo: Zašto Zapad širi laži da Srbija naoružava Ukrajinu

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Srbije na protestu
Zastava Srbije na protestu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Istina nikada nije ovako malo vredela kao što vredi danas, sve je nelagodnije čitati „izveštaje“ koje daju zvanične strukture Zapada, zbog čega je generalno njihova kredibilnost u velikom padu, reči su bivšeg ambasadora Milovana Božinovića na sve bezobzirnije laži Zapad po pitanju Srbije i ukrajinske krize.
Zapad pokušava da Srbiju pošto-poto bezočnim lažima uvuče u rusko –ukrajinski spor. To pokazuje već drugi put plasirana priča sa Zapada da Srbija navodno naoružava Ukrajinu, što su srpski zvaničnici demantovali. Nije slučajno ni što se sa Zapada uporno protura priča da je Srbija prihvatila da sprovede u celini tzv. evropski plan za Kosovo, ali ni to što se tvrdi kako je BiH uvela sankcije Rusiji, iako je Republika Srpska više puta ponovila da je to odbila.

Samo je totalno podaništvo mera "prijateljstva"

Milovan Božinović, politički komentator i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, za ovo ima prosto objašnjenje – ako nisi na liniji Zapada nisi na pravoj liniji.
„Dakle, možeš da budeš dobar samo ako si njihov saveznik, i to eksplicitni. Nema da ti možeš da se držiš neke svoje linije, ostaje samo da bude totalno savezništvo, a u mnogo slučajeva u stvari - totalno podaništvo je za njih dovoljna mera „prijateljstva“ sa tim strukturama,“ ističe Božinović.
Naš sagovornik takođe ističe da i navedene laži o Srbiji jasno govore da se sukob na relaciji Ukrajina –Rusija razvija u bespoštedni propagandni rat svim sredstvima.
„Istina nikada nije ovako malo vredela kao što vredi danas. Simbol toga je dolazak specijalnog izaslanika i koordinator Centra za globalno angažovanje američkog Stejt departmenta Džejmsa Rubina (inače udarne pesnice pokojne državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt prim.a.) na naše podruje sa otvorenim ciljem da suzbije “rusku propagandu“ (čitaj, ruske medije). Znamo da je to i sada, i uvek bio američki cilj, ali da se ovako otvoreno to govori, ja takva vremena ne pamtim,“ iskreno kaže naš sagovornik.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Podkast
Ljubinka Milinčić: Amerika i NATO prave kordon za - totalni rat protiv Rusije

Zapad želi aplauz koji ne dobija

Božinović primećuje da je sve ovo deo ambijenta koji nas udaljava od istine, ali i da je to što nam se u lice sa zapadne strane govori - da samo oni govore istinu - fundmentalistička konstatacija, za koju se ne zna u kom pravcu će dalje ići.
„Ne ulazim u to koja je propaganda manje istina, ali empirijski je dokazana činjenica da u ovom momentu odjek ukrajinske krize u svetskim medijima više ne odgovara NATO paktu nego Rusiji. Dakle, ta strana toga sukoba radi na tome da se svetsko javno mnjenje preokrene, jer nisu zadovoljni što svet, u najmanju ruku, ne aplaudira toj njihovoj akciji u Ukrajini. Slično se pokušava donekle i kod nas na našoj javnoj sceni,“ zapaža sagovornik Sputnjika.

Jača struja za povratak trezvenosti

Božinović istovremeno skreće pažnju na još jedan momenat:
„Sve mi je nelagodnije da čitam te „izveštaje“ koje daju zvanične strukture, pre svega Zapada, čega ovde imamo najviše, i rekao bih i da je generalno njihova kredibilnost u velikom padu. Malo ko i na Zapadu u to više veruje, jer se i tamo već formirala u intelektualnim krugovima snažna struja, koja je za povratak trezvenosti u oceni situacije i posledica svega i na njih, i na Evropu. Jer se sada vidi da se sa maksimalističkim ciljevima neće daleko odmaći,“ uveren je sagovornik Sputnjika.
Jasno je, kaže u zaključku Božinović, da je Zapadu potrebno što više podaništva u njihovoj centrali. To je, primećuje on, jasno pokazala između ostalog i nimalo blagonaklona reakcija NATO i njihovih političkih struktura na pitanje francuskog predsednika Emanuela Makrona koja su usledila posle njegove poste Kini - da li je ovakvo podaništvo Evrope NATO paktu i njegovoj centrali dobro po Evropu.
Ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
SRBIJA
EKSKLUZIVNO Ministar Vučević o „saznanjima“ Rojtersa: Laž je da šaljemo oružje Ukrajini
Vladimir Zelenski i Andžej Duda - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Podkast
Sprema li Zapad tužnu sudbinu Ukrajini – da nestane | Svet sa Sputnjikom
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Podkast
Veliki kineski zaokret Emanuela Makrona | Novi Sputnjik poredak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala