Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EKSKLUZIVNO Ministar Vučević o „saznanjima“ Rojtersa: Laž je da šaljemo oružje Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar odbrane Miloš Vučević
Ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Po ko zna koji put je objavljena laž da Srbija prodaje oružje Ukrajini. Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kome nećemo da učestvujemo.
Tako je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ekskluzivno za Sputnjik odgovorio na takozvana saznanja britanske agencije Rojters koja je objavila navodne informacije iz tajnog dokumenta Pentagona da se Srbija obavezala na slanje oružja Ukrajini ili da je to već učinila.
„Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta. Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob ali mi se dosledno držimo naše utvrđene politike“.
Ministar kaže za Sputnjik i da naša država, naravno, prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim:
„Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije“, rekao je Vučević za Sputnjik.
Britanska agencija je navela da je dokument obeležen oznakama "tajni" i NOFORN, što znači da je njegovo deljenje sa stranim obaveštajnim službama i vojskama zabranjeno.
U dokumentu takođe navodno piše da Srbija ima "političku volju i vojne kapacitete" da obezbedi oružje za Ukrajinu u budućnosti.
Rojters navodi da nije u stanju da nezavisno potvrdi autentičnost dokumenta, a iz Pentagona su ranije rekli da neće komentarisati dokumente koji su dospeli u javnost.
Podsetimo, mediji danima objavljuju dokumente koji su navodno procurili iz Pentagana a koji su u vezi sa sukobom u Ukrajini.
Mediji su u prošle nedelje pisali da Pentagon istražuje curenje na društvenim mrežama materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju. List „Njujork tajms“ je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže „ruskim provladinim kanalima na Telegramu“.
Međutim, u petak je objavljeno o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na internet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna. Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.
Pripadnik ukrajinskih specijalnih snaga u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Procurilo – specijalci NATO-a raspoređeni u Ukrajini, većinom Britanci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala