- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Procurilo – specijalci NATO-a raspoređeni u Ukrajini, većinom Britanci

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVPripadnik ukrajinskih specijalnih snaga u Donjeckoj oblasti
Pripadnik ukrajinskih specijalnih snaga u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
Pratite nas
Velika Britanija rasporedila je do 50 pripadnika specijalnih snaga u Ukrajinu, piše list „Gardijan“, pozivajući se na američka vojna dokumenta koja su procurela na internet.
Dokumenti sugerišu da su više od polovine pripadnika zapadnih specijalnih snaga prisutnih u Ukrajini između februara i marta ove godine mogli biti Britanci.
„Kako se navodi u dokumentima, američki zvaničnici su u to vreme procenili da su 50 od 97 (vojnika) snaga za specijalne namene iz zemalja NATO-a koji se nalaze u Ukrajini bili Britanci. To je znatno više nego iz SAD i Francuske, za koje se navodi da su obezbedile 14 i 15 ljudi iz snaga za specijalne namene, respektivno“, piše list.
Istovremeno, dokumenti ne sadrže nikakve informacije o ciljevima raspoređivanja britanskih ili drugih kontingenata specijalnih snaga.
Mediji su u prošle nedelje pisali da Pentagon istražuje curenje na društvenim mrežama materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju. List „Njujork tajms“ je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže „ruskim provladinim kanalima na Telegramu“.
Međutim, u petak je objavljeno o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na interet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna. Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
SVET
Procurili tajni dokumenti Pentagona: Šta znamo do sada
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala